– Det är ju inte så illa, det känns onekligen fint, säger Johan Hemlin, som är bosatt i Svalhult precis vid kommungränsen mellan Adelöv och Örserum.

Båten ligger i hamnen i Gränna och den har seglats i sjön Vättern sedan 1960-talet.

– Jag köpte båten för två år och jag hade frågan den tidigare ägaren flera gånger om han ville sälja. Till slut lyckades jag köpa den av sonen, båten hade stått på land i drygt tio år och blivit lite förfallen.

Har vårdats ömt

Nu har han snyggat till segelbåten, renoverat och gjort en del underhållsarbeten så att den är i gott bruksskick.

Annons

– Den flyter och seglas, men annars är den väl inte i världens finaste skick och den är fortfarande lite eftersatt i underhåll, säger han.

Vad är det som gör båten så unik att den blivit k-märkt?

– Den tidigare ägaren har vårdat den ömt under alla år och inte ändrat på någonting. Båten har fått leva sitt eget liv. Allt är kvar sedan den byggdes, kastruller, kaffebryggare, värmare och spis, det är det som gör den så speciell, förklarar Johan Hemlin.

Byggdes 1956

Båten byggdes 1956 på Rosätravarvet i Norrtälje.

Wonitopa betecknades som landets första cruiser/racer 7:a och den har varit framgångsrik i kappseglingar under åren.

Sjöhistoriska museet k-märker båtar för att hjälpa till att hålla kulturarvet flytande.

Syftet är att ge uppmärksamhet och uppskattning till båtägare som satsar både tid och pengar på att vårda och använda äldre fritidsbåtar.

– Tanken är att jag ska lägga lite tid varje vinter med upprustning och jag är inte beredd att ta allt på en gång, säger Johan Hemlin.