Många hundar klarar av den stränga kylan som just nu råder i landet. Men bland annat valpar och mindre hundraser klarar inte alls av kylan lika bra. Oftast är det öron, tassar, svanstipp, nos och pung som kan drabbas.

FAKTA: Så skyddar du din hund mot kylan

Låt inte hunden stå bunden ute när det är kallt. Även en kall bil kan medföra risk för köl..

FAKTA: Så skyddar du din hund mot kylan

Låt inte hunden stå bunden ute när det är kallt. Även en kall bil kan medföra risk för köldskador.

Se till att hunden rör på sig så mycket som möjligt och håller igång cirkulationen när ni vistas utomhus.

Var försiktig vid vistelse på is, hunden kan halka eller i värsta fall gå igenom isen.

Förebygg köldskador på tassarna genom att smörja in dem med skyddande vax eller tassalva. Torka hundens tassar noga efter promenaden.

Små och kortpälsade hundar kan gärna använda ett vintertäcke när det är minusgrader.

Undvik att gå med hunden på vägar med mycket vägsalt, det gör ont i tassarna.

Källa: AniCura.

— Det är viktigt att ta hänsyn till hundens förmåga att hantera kyla. Samtidigt behöver ju alla hundar komma ut och rastas och då hjälper varma täcken och att hunden får röra på sig så mycket som möjligt för att hålla cirkulationen igång, säger Sandra Göransson, chefsveterinär på AniCura.

Ju längre och tjockare päls, desto bättre skydd har hunden mot kylan. Symptomen på köldskador kan variera, men ett tecken kan vara att din hunds hud på vissa ställen kan bli vit, hård och kall och eventuellt kan blåsor förekomma. Huden kan även i vissa partier upplevas som röd eller blå till färgen.

I värsta fall kan kylan leda till vävnadsdöd. Då blir huden svart.

— En nedkyld hund behöver omgående värmas med kroppsvärme exempelvis från en människa eller med hjälp av filtar. Ljummen dryck kan också lindra. Om du misstänker att hunden fått köldskador så sök upp en veterinär för vård, säger Sandra Göransson.