Negra Efendić – ”Jag var precis som du”

Natur & kultur

Negra Efendić fick välförtjänt Stora journalistpriset i klassen Årets berättare för ”Jag var precis som du”, om sin flykt från krigets Bosnien, nazismen i Huskvarna och om hur livet i det nya landet till sist blev bra. Det personliga görs allmängiltigt, människorna bakom statistik och ”problem” lyfts fram, och Efendić hittar exakt rätt stilnivå för varje moment i berättelsen.

Erika Oldberg – "Jag är Gina"

Leopard

Annons

Förra JP-journalisten Erika Oldberg gör något liknande i sin bok om den romska kvinnan Gina Iunescu. Med det ärliga vänporträttets metod lyfter hon fram en stark person med förmåga, vilja och drömmar, men snärjd i ett till synes olösligt tiggardilemma. Boken är också ett skarpt och kritiskt samhällsreportage.

Simon Häggström – ”Skuggans lag. En spanares kamp mot prostitutionen”

Kalla kulor

Prostitutionspolisen Simon Häggström berättar om sitt jobb. Med den enkla utgångspunkten kraschar han effektivt alla myter om prostitutionens framsidor. Det här är utsatta tjejer, vår tids slavar, med idel män som förövare. Årets jobbigaste läsning, men det balanseras av Häggströms aldrig sviktande medkänsla med offren.