GYMNASIE- OCH kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) avgick som minister under lördagen.

Det gjorde hon helt rätt i.

Hennes avgång beror på att hon under torsdagskvällen stoppades vid en poliskontroll på Öresundsbron, medan hon körde bil, och visades ha 0,2 promille alkohol i blodet.

Hadzialic sa själv under lördagens presskonferens att hon trodde att hon redan hade hunnit förbränna de två glasen med vin som hon hade druckit den torsdagskvällen och beskriver beslutet att köra hem från Köpenhamn som "sitt livs största misstag".

STATSMINISTER Stefan Löfven (S) sa samma dag till media att han inte hade för avsikt att övertala henne om att stanna kvar.

Löfven och hans rödgröna regering har lärt sig, efter tidigare misstag, att vara steget före.

Kaplan-affären från i våras, då det uppdagades att den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan bland annat hade ätit middag med turkiska islamister och högerextremister, blev utdragen och gjorde massmedia samt väljare mycket irriterade.

Den här gången ville regeringen undvika ett eventuellt drev. Därför var det klokt av Hadzialic att avgå så fort som möjligt.

Annons

Medan Kaplan miste förtroende för varje dag som gick utan hans avgång vann Hadzialic beundran för sin relativt smärtfria (förutom för henne) avgång.

EFTER ATT ha börjat sin statsrådspost lågmält blev Aida Hadzialic så småningom lika populär som inrikesminister Anders Ygeman (S). Båda blev kända för att ta sitt jobb på stort allvar och för att ha Sveriges bästa i åtanke.

Hadzialic var även omtyckt över blockgränsen.

Hon kom till Sverige som flykting från Bosnien som femåring, men vägrade låta hennes bakgrund diktera hennes politiska principer.

Hon gick till angrepp mot vänsterns identitetspolitik som hon sa gör att människor placeras i fack utifrån vilken hudfärg, kön eller sexuell läggning de har och lyfter bort fokus från klassfrågorna.

"När det gäller flyktingdebatten har jag upplevt att jag behöver stå för vissa saker för att jag själv har varit flykting. Jag känner självklart med människor som kommer till vårt land och vill hjälpa dem. Men man glömmer bort aspekten att jag är ett statsråd i den svenska regeringen. Min uppgift är att se till Sveriges bästa", sa Hadzialic till Aftonbladet (5/4).

AIDA HADZIALIC är ung och kompetent och det är inte otänkbart att hon kommer att få andra tunga uppdrag i framtiden.

Att stanna kvar som statsråd hade dock inte fungerat, särskilt inte som gymnasieminister. Att köra onykter är ett allvarligt brott, och hade Hadzialic varit mer eftertänksam hade hon kommit ihåg att alkohol inte förbränns så fort.

Man tar inte bilen samma kväll som man har druckit. Det får även gymnasieelever lära sig.

HADZIALICS uppgifter kommer tillfälligt att tas över av Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

För Sveriges del blir Hadzialics avgång en förlust.

Om hennes ministerpost blir ersatt av någon annan så måtte den personen vara en lika rakryggad politiker som hon.