— Odlingarna är en fantastisk resurs vid matlagningen, myser kocken Jonas Lindvall, nyanställd på Rås gård som handledare och ansvarig för köks- och konferensverksamheten.

Han har just botaniserat i landen och dagens fynd av salvia, brytbönor och vaxbönor har blivit till en burk med picklat grönsaksgodis

— Passar perfekt som tillbehör till grillad kalvschnitsel, förklarar han nöjt.

Gårdens grönsaksland, blomsterrabatter och växthus sköts med varsam hand av gröna fingrar - utan att vare sig kemikalier eller konstgödsel tillförs.

— Det starkaste vi använder är nässelvatten. Det ger växtligheten en extra skjuts, berättar Susanne Axfors, enhetschef på Rås gård.

Dess signum

Annons

Gräsklipp är en annan viktig nyckel till framgång i den hållbara och miljövänliga odling som är Rås signum.

— Och så vattnar vi förstås. Med sjövatten.

För personal och deltagare på den kommundrivna anläggningen är odlandet en årlig, återkommande utmaning.

Kvittot på att man anno 2017 lyckats väl i sina ansträngningar att få växtligheten att trivas och frodas kan just nu beskådas i planteringar och grönsaksland.

— Det har varit en kallt, torr och blåsig sommar. Skörden ser ändå ut att bli bra, säger Susanne Axfors.

”Uppskattat inslag”

Dagligen hämtas bondbönor, gurka, mangold och mycket annat gott från odlingarna, för att användas i det egna köket och säljas till besökare eller i Vår butik.

— Det vi odlar själva är ett uppskattat inslag i mathållningen vid de konferenser vi anordnar. Folk tycker det är kul med ovanliga grönsaker och ser det som ett stort plus att det som bjuds är ekologiskt odlat.

Praktikanten Amina Mohammud är tillbaka efter ännu en skörderunda på gården. Med sig har hon röda tomater och långa slanggurkor från växthuset och smått och gott från köksträdgården.

Det växer så det knakar i gårdens odlingar och så lär det fortsätta ytterligare en tid.