– Och det är lite unikt. Jag tror vi är den enda raggarkåken i Sverige som inte haft något uppehåll sedan den startade, berättar ordförande Viktor Karlsson.

Han tog över för ett par år sedan och tillsammans med 30-talet medlemmar har kåken i Hunseberg renoverats för klubbens nystart.

Ren kultur

Man kanske kan se det lite som en kulturgärning att de stora bensinslukande åken från USA ömsint vårdas och sköts av människor lite varstans i världen.

– En del går in för det väldigt. Man har uppkammat hår, klär sig tidsenligt från 50-talet och spelar rockabilly.

På motorgården i Hunseberg används huset mest för spontanfester under helger. Mekandet med bilar sköter medlemmarna på annat håll.

– Det finns inget garage här, men vi byter ju kunskaper med varandra, förklarar Viktor.

Kommunens hjälp

Annons

Gamla tidningsurklipp berättar att det var 19 september 1974 som huset invigdes som Axelborgs motorgård. Dåtidens medlemmar hade då tjatat många år på Nässjö kommun i letandet efter ett hus. Anders Bergelin var en av dem.

Motorklubben bildades någon gång 1965-66 enligt föreningens egen hemsida. Som mest hade föreningen 180 medlemmar och det var 1981.

Hedersmedlemmen Sten-Åke Wallin var med på 70-talet och minns lokalen som raggarna hade på Blå knuten i korsningen Rådhusgatan/Nygatan. Den lämnade man när huset i Hunseberg togs över.

Hans stora bilintresse har fått ett återfall på gamla dar förklarar han. I år inhandlades en Galaxie 59:a, samma modell som han hade i ungdomen.

Konserter

I samarbete med Almenäs källare arrangerar Axelborgs medlemmar konserter med artister. Det är en annan aktivitet under året. Närmast blir det en kväll 27 september med Simon Crashly and the Roadmasters samt The Rock-A-Bops. Genren är rockabilly, så klart.

Raggare har inte alltid haft gott rykte.

– Förr var det väl mycket sprit och slagsmål. Raggare från Nässjö kunde inte åka till Vetlanda för då blev det bråk, säger Viktor Karlsson.

– Men hela raggarkulturen blir snällare för varje ny generation, är hans bedömning.

Nässjö har ett samarbete med Jönköpingsklubben Road Tramps.

Det finns några tjejer i klubben. Viktor uppskattar att de är knappt tio.

Så här års är det träffar man åker på. Det finns hundratals att välja på under året. Den som nyligen var i Vetlanda är södra Sveriges största.