Jönköpings län

Polisen har fler hastighetskontroller än vanligt från måndag 16 april.

Nils Gustavsson vid trafikpolisen i Jönköping säger att man genomför fler kontroller inom den löpande verksamheten på olika sätt. Övervakning med laser är en vanlig metod men även den så kallade ATK-vagnen kommer att finnas på vägarna. ATK står för automatisk hastighetskontroll.

Kontroller görs på många platser.

– Det är sträckor och platser som är mest riskfyllda. I Jönköping är det ju E4, säger Nils Gustavsson.

Samtidigt väger polisen in önskemål från allmänheten som man upplever är osäkra. Skolor är andra platser där trafiken kan få en extra kontroll denna vecka.

– Man har visat att högre hastighet är en större risk för allvarliga skador eller dödlighet än bilbälten, konstaterar Nils Gustavsson.

Alla medlemsländer i EU har en trafikvecka med ökat fokus på hastighetskontroller. Kontrollerna kommer att genomföras såväl synligt, men även genom dold övervakning i video eller pilot-fordon.

Det är ingen slump att fartgränsen i känslig riskfylld trafikmiljö sätts till 30 eller 40 kilometer i timmen.

– Det finns en rimlig chans för en oskyddad trafikant att klara en kollision med ett motorfordon i 30-40 kilometer i timmen. Därför är detta en vanlig hastighetsgräns utanför skolor och i stadskärnorna, menar Ursula Eriksson, trafikstrateg vid Polismyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Målet som riksdagen satt upp är att antalet döda i trafiken ska begränsas till högst 220 per år till år 2020.