Kön fram till ostkakeserveringen ringlade tvärs över hela Plassen när SPF utan knussel bjöd alla torgbesökare på rejäla bitar ostkaka med grädde och körsbärssylt. Plus dryck. Ja, just bjöd.

Ydres pensionärer är av det generösa slaget. Sedan några år bjuder de en gång per sommar stort och brett, fritt och för intet.

— Det här har föreningen råd med. Det är så roligt att kunna bjuda på detta, sa Jan-Anders Bergquist, ordförande i SPF Seniorerna Ydre, som minglade runt och fick alla att känna sig hemma i vimlet.

Somrig jazz

Odd Fellow Band från Mjölby spelade jazziga tongångar med tyngdpunkten lagd på somrigt 50- och 60-tal, som på de lövade dansbanorna en gång.

Runt de utställda borden på Plassen uppstod många spontana möten när ostkakeätarna avlöste varandra så fort en stol blev ledig.

Annons

Knallarna sålde denna dag främst lokalproducerat, både hantverk och ätbart. I SPF:arnas stånd såldes de populära halva potten-lotterna.

— Det här är fantastiskt roligt, det största här på torget under hela året, sa Bo Sundström, en av de många SPF:arna som för dagen klätt sig enhetligt i klarblå västar.

Gav råd

Konsumentvägledarna Veronica Sahlin och Elisabeth Rang tog tillfället att synas.

— De vanligaste frågorna vi får rör hantverkare och telefonförsäljare, både av varor och telefonabonnemang, berättade de.

Bandet spelade ”All of me”, och visst såg det ut som om Berit och Göran Hektor lite extra snurr ån försäljningen av rökt ål från Sommen just då?

Stundtals var det riktigt trångt på torget, men minst svängrum hade nog ändå Gun Dahlberg. Hon satt i fiskdammen där alla garanterades napp.

— Det kommer en del vuxna och fiskar också, avslöjade hon.

Längre fram på dagen underhöll även lokala Peters Svänggäng med dragspel och gitarr på Plassen.