I lördags var det premiär för musikalen som utspelar sig i 1830-talets Frankrike. Enjolras vill göra revolution och blir en ledare bland studenterna, med ambition att störta överheten.

Han spelas av Petter Snive från Tranås, som beskriver karaktären som varm, inspirerande - och arg.

Behålla lugnet

Premiären är avklarad och den gick bra, tycker han. Första föreställningen är alltid speciell, med mycket nervositet och upphaussad stämning.

– Jag försöker hålla mig lugn, inte tänka för mycket, säger han.

Musikalen, som bygger på Victor Hugos roman Samhällets olycksbarn, spelas ständigt på scener runtom i världen. Den är ett måste att vara med i någon gång, tycker Petter Snive, som faktiskt sökte en roll i musikalen redan som 12-åring. Den gången blev det nej. Förra sommaren blev det ja, i Spiras största uppsättning hittills.

– De satsar storslaget och det är kul att få vara med på en så ny scen.

Duvemåla

Han gick ut Balettakademin i Göteborg 2012 och har haft jobb sedan dess. Bland annat har Petter varit ersättare i Kristina från Duvemåla i Göteborg och Stockholm så han kan bocka av både Karl-Oskar och Robert från måste göra-listan.

Annons

Att hösten 2017 skulle upptas av Les Misérables fick han besked om förra sommaren.

– Det är en ynnest att få vara en del av den här rutinerade ensemblen, tycker han.

Med tre fyra föreställningar i veckan finns det ändå tid att söka nya roller. Drömmen är att få spela Tarzan, en föreställning som ännu aldrig satts upp i Sverige. I Tyskland spelas den däremot och Petter Snive vill gärna jobba där framöver.

– Där finns många scener och bra roller. Jag var i Tyskland i våras för att plugga tyska. Jag behöver det eftersom jag läste franska på gymnasiet.

På gymnasiet

En annan dröm är att ta sig till West End i London och göra samma roll som han nu spelar i Jönköping.

Att yrkesvalet skulle bli musikalartist stod klart någon gång under gymnasietiden i Tranås.

– Som barn ville jag bara hålla på med teater men i 15-16-årsåldern väcktes intresset för sång och jag har absolut valt rätt yrke. Det finns inget jag hellre skulle göra, säger Petter Snive.