Petra Östgård tycker ofta att hon har världens bästa jobb.

— För hur många får kika in i den där pampiga villan som alla är så nyfikna på, har nyckel och kod till kommunhusets alla korridorer och får träffa så spännande personer? resonerar när hon ska reflektera över sitt yrkesval.

Namn: Petra Östgård

Ålder: 49 år i september

Yrkeserfarenhet: jobbat som journalist sedan 20-år..

Namn: Petra Östgård

Ålder: 49 år i september

Yrkeserfarenhet: jobbat som journalist sedan 20-årsåldern

Familj: sambo, 19-årig son

Intressen: sommarstugan mitt ute i skogen, där hämtar jag kraft. Periodvis också fotografering

Läser: Bara på sommaren. Då slukar jag böcker med någon sorts verklighetsanknytning

Tittar på: On demand. Sparsamt tv-tittande under sommarmånaderna

Mitt driv: Nyfikenhet

Det var dock inte självklart att Älmhultsbördiga Petra skulle bli journalist. När hon skulle välja fortsatta studier stod hon också inför valet att bli förskollärare.

— Jag valde medieprogrammet i Jönköping och kände att jag hittat helt rätt! Efter att ha pluggat hårt och strävat efter bra betyg fick jag äntligen släppa fram min kreativa ådra. Jag fick filma, fota och intervju, säger Petra och spricker upp i ett stort leende.

Den som träffar Petra har svårt att inte smittas av hennes entusiasm och känslomässiga engagemang. Hon gör inget jobb halvdant utan kastar sig med liv och lust in i alla uppdrag.

— Jag försöker göra varje intervju till mitt drömknäck. Det finns guldkorn därute, berättelser som väntar på att bli berättade, förklarar hon.

Annons

Sin karriär startade Petra som lokalredaktör på Norra Skåne, både i hemorten Älmhult och senare Hässleholm.

— I början var jag rätt blyg, men jag utvecklades när jag tvingades att göra allt själv. Jag fick i nöjesparkerna runt Älmhult träffa kändisar som Lili & Susie och Lena Philipsson, som jag intervjuade om sina ”hemsydda kläder”. Jag lärde mig också mycket om min hembygd, saker jag inte hade en aning om, säger hon.

Kärleken tog henne till Sävsjö i början på 1990-talet. Efter en rad vikariat på flera redaktioner runt om på Höglandet fick hon 1999 en fast tjänst som lokalredaktör i Sävsjö. I Sävsjö jobbade hon sedan i elva år. Då kände hon att hon ville ha nya utmaningar och fick en tjänst som samordnare på Vetlanda-Posten. Även på Vetlanda-Posten har nyfikenheten och drivet kännetecknat hennes arbete.

— Det jag slogs av när jag började arbeta på Vetlanda-Posten var patriotismen eller Vetlandaandan om du så vill. Här känner man för sin bygd. Faktum är att jag numera känner mig mer som en Vetlandabo än som än Sävsjöbo, patriotismen har smittat av sig, säger hon och ler.

I höstas fick Petra ”guldklocka” av företaget och tänkte att ”nu måste jag väl ändå göra något annat”. Men så funderar hon igen:

— Finns det verkligen något roligare jobb? Jag skulle nog beskriva mig som något av en nyhetsnarkoman. Jag går helt enkelt igång på nyheter. Något av det bästa jag vet är när jag sitter på ett fik och hör någon säga ”jag läste i tidningen”. Dessutom älskar jag mötet med människor, säger hon.

Förhoppningsvis får läsarna på Höglandet möjligheten att få följa Petra och alla hennes journalistiska upptåg i många år till framöver.