Där ordnade Petrus kajak i helgen med kajakträning för allt från nybörjare till mer rutinerade paddlare. Det var andra tillfället av sex under vintern och våren innan årets utomhusaktiviteter tar fart närmare sommaren.

— Många vill testa på hur det är att bara sitta i en kajak, eller hur man vänder runt. Då är det bra att börja här inne där vattnet är varmt och förhållandena lugna utan vind och vågor, berättade Iréne Johansson från Petrus kajak.

Bassängträningen är ingen kurs, betonar arrangörerna, utan vem som helst får komma och vara med hur många gånger man vill. Vid träffarna får man hjälp att träna på det man vill.

— Att paddla kajak är inget svårt men här kan alla lära sig i sin takt. En del tycker att det är otäckt att rolla runt. Det finns en stor missuppfattning om att man skulle sitta fast i kajaken men det gör man inte, sa Iréne.

”Man sitter inte fast”

— Det är nästan svårare att sitta kvar än att komma ur när man rullar runt. Kommer man i kajaken kommer man också ur den, förklarade instruktören Caisa Johansson.

De rekommenderade också fler att testa på kajak som en form av träning och rekreation.

— Att paddla kajak är en stor njutning. Det är en allsidig träning för alla muskler i kroppen, samtidigt som man får lugn och ro i sinnet. Jag tycker inte minst att de som tränar på gym istället borde paddla kajak en gång i veckan så att de får komma ut i naturen, förkunnade Iréne.

Åse Arvefors var en av de som provade på kajak i helgen.

— Jag är en total nybörjare, men det är jättekul. Men jag vill träna lite till innan jag ger mig ut på djupt vatten, skrattade hon.