Scouternas nationella läger samlar omkring 11 000 deltagare på Rinkabyfältet utanför Kristianstad, fram till och med den 12 augusti. Det lilla samhället som byggs upp genomsyras av teman som öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla.

Bland annat syns detta med programmet ”Free being me” som barn och ledare ska jobba med. Där gör de upp med kroppsideal och bygger en stark kroppslig självkänsla.

Spända inför resan

Det är 408 scoutkårer som deltar och en av dem är Gripenbergs scoutkår, som har mellan 40-45 medlemmar som är 9-72 år gamla. Tolv stycken från kåren deltar vid det veckolånga lägret, vilka är från 15 till 25 år.

De samlades i Gripenberg på fredagsmorgonen där det nästan gick att ta på den spända förväntan som hängde i luften.

Annons

— Det är första gången för alla utom en att delta vid det här lägret. Det känns riktigt spännande, berättade Sanna Hübsch, en av fyra ledare som följer med till lägret.

Hur blir det att hålla koll på gruppen bland 11 000 deltagare?

— Det svåraste blir nog att hålla koll på ledarna, svarade Sanna och de andra i gänget skrattade.

Trots att Jamboree är ett nationellt läger deltar även scouter från 29 andra länder, därtill är tusentals barn inbjudna som aldrig provat på scouting. Det finns bland annat möjlighet att spela rollspel, vara med i någon kreativ utmaning, eller hänga i regnbågscaféet och lyssna på diverse föredrag.

Någon av lägrets scener håller alltid igång på kvällar och nätter med exempelvis livespelningar och filmvisningar.

”Precis tvärtom”

För att kommunicera på lägret används sociala medier, främst Snapchat, vilket är nytt för den här jamboreen.

— På tidigare småläger har vi inte fått ta med oss våra mobiltelefoner, men här är det precis tvärtom. Här vill de verkligen att man använder sociala medier, förklarar Sanna.

Den näst sista dagen får lägret besök av kungen och drottningen.