I höstas kom beskedet att Arla skulle flytta tillverkningen av Boxholmsosten till Östersund. Men nu kan alltså en viss del av osttillverkningen bli kvar i Boxholm.

– Vi för samtal med kommunen och med några personer om möjligheten att vi lånar ut eller upplåter licenstillverkning av varumärket Boxholms ost. Kan vi hitta ett sätt om någon är intresserad av att skapa ett mikromejeri så vill vi hjälpa till, men vi är inte intresserad av att bli delägare, säger Patrik Hansson, vd i Arla Foods Sverige till Corren.

Stora protester

Efter beskedet att Arla skulle flytta osttillverkningen från Boxholm till Östersund inleddes en massiv protestaktion från ortsbor och folk i hela landet. Bland annat har en ”ostmarsch” anordnats.

Arla kommer dock att fullfölja sin plan att flytta större delen av tillverkningen av Boxholmsost till Östersund, samtidigt som de öppnar för en licenstillverkning på ursprungsorten.

– Jag tror att det skulle kunna gynna hela varumärket Boxholms ost att ha kvar rötterna i Boxholm. Ett mejeri i Boxholm skulle då leverera till den lokala marknaden, menar Patrik Hansson.

Annons

Relaterat: Boxholms Ost lämnar Boxholm – 24 anställda påverkas av beskedet
Relaterat: Folkstorm efter Arlas besked – planerar ostmarsch
Relaterat: Bildextra: Hundratals marscherade för Boxholms ost