Det nya partiet hoppas kunna få röster från missnöjda kristdemokrater, som anser att partiet blivit för utslätat i till exempel abortfrågan.

Partiet har en radikal syn och vill ha totalt abortförbud om inte mammans liv hotas.

Varför ska det inte vara tillåtet med abort om en 12-årig flicka blivit gravid efter våldtäkt?

– Det är inte så att jag inte förstår traumat, säger partistyrelseledamoten André Juthe, som ändå försvarar partiets linje.

– Det ofödda barnet är en människa, vi kan inte argumentera för att någon ska dödas för en annans skull.

André Juthe anser att KD inte respekterar livets okränkbarhet.

Han tror inte att Kristna värdepartiet får så många röster att partiet kommer in i riksdagen. Däremot tror han att man kan locka så många att KD misslyckas med att nå fyraprocentgränsen till riksdagen.

Annons

– En del blir kanske upprörda över det, men jag säger: "Skyll er själva, sviker man kärnväljare och kärnfrågor så blir det så".

Partiet är än så länge i sin linda. Enligt André Juthe är det Per Kronlid, tidigare aktiv inom KD, som är partiledare. Just nu försöker man samla 1500 namn för att kunna registrera sitt partinamn hos Valmyndigheten.

"Vedervärdigt"

Mia Frisk, landstingsråd för KD i Jönköpings län, säger att blodtrycket steg rejält på henne på onsdagsmorgonen, när hon hörde om partiet på radion. Mats Selander från Kristna värdepartiet sa i en intervju att abort kan likställas med svåra övergrepp mot mänskliga rättigheter som slaveri och apartheid.

– Det är vedervärdigt att uttrycka sig så, tycker hon.

Hon försvarar att KD ställt sig bakom dagens abortlagstiftning. Även om trenden i samhället skulle ändras, så majoriteten skulle vara mot abort, skulle hon försvara rätten till abort, uppger hon.

– KD har inte ändrat uppfattning i abortfrågan. Vi accepterar lagstiftningen, men har alltid jobbat för att minska behovet av abort, genom att försöka förebygga oönskade graviditeter.

Mia Frisk tycker också att det verkar som om Kristna värdepartiet fiskar i grumligt vatten, eftersom de sagt sig vilja locka röster från SD. Det väcker frågan om deras syn på invandrare, menar hon.

Kristna värdepartiets partiledare Per Kronlid har en del familjebindningar till SD. Hans son David Kronlid var tidigare landstingsråd för SD i Örebro län, men har nu lämnat partiet. Davids fru Julia Kronlid sitter i riksdagen för SD.

Detta ska dock inte tas till intäkt för att Kristna värdepartiet har samma åsikter som SD när det kommer till invandringsfrågor, enligt André Juthe.

– Vi är positiva till invandrare, säger han, men tillägger också att partiets politik på området ännu inte är fastlagd.