– Vi vill hjälpa dem som är nybörjare att bli digitala bankanvändare, att känna sig bekväma med det här, berättar utbildningsledaren Leif Ihreskog i ett pressmeddelande.

Intresset är stort för de utbildningar som Kinda-Ydre Sparbank genomför i Österbymo, Kisa, Rimforsa och Horn, där den lokala banken har sina kontor,

– Jag anmälde mig till kursen för att jag tänkt lämna stenåldern och gå in i det moderna. Förut har jag haft en telefon bara för att prata i. Men nu har jag skaffat en modern mobiltelefon och vill lära mig om BankID och hur man swishar, säger Ydrebon Karl-Erik Karlsson, som deltog i det senaste tvåtimmars-passet på bankkontoret i Österbymo.

Inledningsvis berättar deltagarna kort om vad de klarar av i dag och om sina mål och förväntningar.

– Jag betalar räkningarna i Internetbanken, men det där med Swish har jag sagt att jag inte ska ha… Men det kommer mer och mer och folk frågar ibland: ”Har du inte Swish?” Så nu tänker jag skaffa det och vill lära mig hur man gör, säger Inga Andersson.

– Jag är intresserad av att lära mig om Internetbanken och likaså Mobilt BankID. Man måste snart ha det, för annars kan man inte göra någonting längre, säger Sören Gustavsson.

Kursledaren Leif Ihreskog pratar om digitala möjligheter, här tillsammans med Jan Eriksson, Sören Gustavsson och Roland Sundbäck.Nyb
Foto: Stefan Holgersson

Leif Ihreskog uppmanar deltagarna att våga och prova sig fram. Han förklarar att Internetbanken är hjärtat i alltihop. Koppla på Mobilt BankID, för att kunna legitimera dig och komma åt din personliga information från myndigheter och organisationer direkt från internet. Det ger möjlighet att exempelvis beställa sina receptbelagda mediciner.

Annons

Frågor som ställs handlar delvis om säkerhet, att man är lite orolig för att hantera pengar man inte har som kontanter.

– Att man känner sig otrygg är en av de största anledningarna till att man inte använder digitala tjänster. Men jag skulle vara mycket mer osäker om jag stoppade ner mina räkningar i ett kuvert och postade i en låda, säger Leif Ihreskog.

– Men var försiktig med dina säkerhetskoder. Logga aldrig in med ditt mobila BankID på uppmaning av någon annan.

Leif Ihreskog skickar med en avslutande hälsning till de seniora nybörjarna:

– Ta gärna hjälp av barn och barnbarn, ”övningskör” med ungdomarna för att komma i gång ordentligt.