I april 2018 släppte Svensk Biblioteksförening och Novus en undersökning om biblioteken. Där svarade 74 procent att den viktigaste frågan är att biblioteken ska vara en mötesplats där alla är välkomna. Men detta har bibliotekschefen i Tranås inte riktigt tagit till sig.

I somras stajlade man om vissa delar i ”bibblan”, bland annat bytte man ut en hel del sittmöbler och införskaffade nya moderna, man ville väl vara ”up to date”.

Problemet var bara att man har glömt bort de trognaste besökarna, äldre herrar och damer som tillbringade sin tid med att läsa tidningar och umgås med varandra.

Den mysiga tidningshörnan flyttades, och soffan samt de sköna fåtöljerna försvann. Här ska man inte trivas, tyckte den ansvarige och fick den lysande idén att införskaffa pinnstolar, ja, ni läste rätt, pinnstolar till tidningshörnan. Sådana som brukar finnas på vissa fik, så att man inte sitter för länge. Dessa stolar är inte precis avsedda för längre sittningar. Det är bara att fråga besökarna.

Ett par herrar sa till mig ”det känns som att man inte vill ha oss här längre”.

Själv har jag suttit i denna nyskapelse av pinnstol och jag ska säga, en halvtimme, sedan börjar, trots dynan, träsmaken i baken ta över, och stackars de som har andra problem när de ska sitta ner.

Om det är så att bibliotekschefen tycker att vi äldre inte ska vara så länge på ”bibblan” har han uppnått sitt syfte, men då struntar han i vad 74 procent av besökare på biblioteken tycker, nämligen att ”Biblioteket ska vara en samlingsplats där alla trivs”.

Annons

Glömde nästan, visst finns det flera soffbänkar, låga utan rygg, sittpallar, sittsäckar. Är det meningen att vi ska sitta på en pall eller bänk, framåtlutade med tidningen på knäna? Allt för oss äldre. Men jag ska inte vara orättvis, det finns två maffiga fåtöljer framför tv-spelen, och en trappa upp några storvulna, fyrkantiga, höga tronliknande sittmöbler. Intressant att se när någon försöker kryssa sig fram med en rullstol där.

Dags att ändra attityd till oss äldre och även svara lite mera ödmjukt på frågor från oss äldre.

VOLKER SISSEK

Fotnot: Bibliotekschefen har erbjudits att svara men har valt att avstå.

Relaterat: ”Nya” bibblan invigd med tårtfest