Idag, måndag, den 1 juli börjar det nya rökförbudet gälla vilket gör det olagligt att röka på vissa offentliga platser. En Sifo-undersökning, beställd av Kronans Apotek, visar att tre av fyra svenskar tycker det är positivt med förbudet.

Bland rökarna är det en av fyra som tycker att det nya förbudet är bra. Men "feströkarna" är övervägande positiva. Nästan sex av tio tycker att rökförbudet är bra.

– Att folk som inte röker gillar det nya rökförbudet var väntat, men att även många rökare skulle vara positiva var mer överraskande. Kanske ser man det som en möjlighet till att dra ned på sitt rökande eller att sluta helt. Vi har sett att allt fler använder nikotinläkemedel som kan underlätta för den som vill sluta röka, säger Ynette Gustavsson, Farmaceut på Kronans Apotek i en kommentar.

Undersökningen visar också att utbildningsnivån påverkar inställningen till rökförbudet. De med högskoleutbildning är mer positiva till rökförbudet med en siffra på 80 procent. Bland de utan högre utbildning är samma siffra 67 procent.

Vidare går det även att utläsa att lönenivån knappt påverkar hur man ställer sig till rökförbudet. 71 procent av dem som tjänar över 35 000 kronor i månaden tycker att förbudet är bra, och 75 procent av dem som tjänar under 22 000 kronor i månaden tycker samma sak.

Nio av tio känner till att rökförbudet träder i kraft idag, den 1 juli, men det är inte alla som vet exakt vad som gäller. Rökförbudet gäller bland annat uteserveringar, perronger, busshållplatser, lekparker och skolgårdar. Se mer i faktarutan intill.

Annons

Fakta: Rökförbud

Perronger, busshållplatser och taxizoner blir rökfritt. Även andra utomhusområden som är ..

Fakta: Rökförbud

Perronger, busshållplatser och taxizoner blir rökfritt. Även andra utomhusområden som är avsedda för resenärer, exempelvis biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområdet omfattas av förbudet.

På uteserveringar utanför restauranger och caféer kommer man inte få röka, inte heller på idrottsanläggningar.

På lekplatser som allmänheten har tillträde till.

Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som omfattas av rökförbud enligt lagen om tobak och liknande produkter, till exempel entréer till restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.

Rökförbudet omfattar även e-cigarreter och andra njutningsmedel som till användningssättet liknar rökning, men som inte innehåller tobak. Exempelvis e-cigaretter utan nikotin.

Källa: Folkhälsomyndigheten