Förra året jobbade folket i bygden hårt för att fixa till de gamla marknadsbodarna vid kyrkan. De städades ur, det grävdes runt byggnaderna och lades grus samt tvättades och målades.

En vecka före jul var det premiär för den julmarknad, som blev riktigt lyckad. Över 1 000 personer, en del rätt långväga, besökte arrangemanget.

– Det blev verkligen en anstormning, vilket vi inte hade räknat med. Vi hade fullt upp, säger Carina Klahr, som ansvarar för marknadsföringen, och fortsätter:

– Men vi hade fint väder och snö, så det var perfekta förhållanden.

Självklar fortsättning

Det var inget snack om det skulle bli en fortsättning. Att få de boende i och kyrkbyn att engagera sig igen var inga problem. Sammanhållningen är god och flera generationer arbetar tillsammans.

– Det blir ju mycket lättare och roligare när alla hjälps åt, säger Lena Olsson och Birgitta Svensson.

Även sommaren 2019 lades åtskilliga timmar i och kring marknadsbodarna. Städning och målning är arbeten som genomfördes. Och framför allt grävdes det för el.

– Så nu har vi belysning i alla bodar, säger Carina Klahr.

Den 16 december är det dags för julmarknad igen. Ett 30-tal knallar, vilket är betydligt fler än i fjol, kommer att delta. De har ett brett utbud och bland nyheterna finns brända mandlar och äppelmust.

Annons

– Att en del av knallarna är lokala känns kul.

Liksom i fjol kan besökarna avnjuta en stor kakbuffé i samlingssalen Asken. För de yngsta lockar det säkert med ponnyridning, för att inte tala om tomten.

– Han kommer att sitta i en av bodarna och ta emot önskelistor.

Marknaden, som liksom i fjol har Johan Samuelsson som general, avslutas i Askeryds kyrka.

Arrangörer är Askeryds Hembygdsförening, Askeryds Fritidsklubb, Askerådet och Svenska kyrkan.

Läs mer: Ett lyft för Askeryd

Läs mer: Nu trappar veteranen ner

Jul