— Det har hänt, vi har sålt den, tillstår tidigare ägaren Sune Blom.

Han berättar att det är två personer från Bosnien som köpt den gamla fabriken, en far och en son.

— De har köpt fastigheten för en billig penning. Det står 8 000 kronor i kontraktet, vilket går till mäklaren, så de har i praktiken fått fastigheten. Anledningen är biten med åläggandet. Vi var inte intresserade av att renovera eller riva fastigheten och flera har frågat om den. De var sist ut med att fråga om lov att få köpa det, och det fick de, förklarar Blom och tillägger:

— Det är mycket trevliga människor. Jag är beredd att ge dem en chans och jag önskar att även övriga i omgivningen kan ge dem en chans.

Tomten städas

Sune Blom framhåller att de just nu arbetar med att städa av tomten, avlägsna alla trasiga fönster, samt röja upp gamla grejer som blivit kvarlämnade av tidigare ägare och hyresgäster.

— Jag står för containrarna och kommer även hjälpa till med det som absolut måste göras, bland annat dräneringen av fastigheten på baksidan mot dammen och fix av hängrännorna.

— Det finns två lägenheter i det här bygget som har varit klart beboliga sedan vi köpte det. Men de senaste tio åren har det varit intrång där, varför det kommit in fukt som skapat vissa mögelangrepp. Det har jag också bestämt mig för att hjälpa till med, så att det kan bli godkänt. Just nu är det nyttjandeförbud och det håller vi hårt på. Vi är beredda att låta det kosta.

Vad har ni som tidigare ägare för vinning av detta?

Annons

— Ingenting, men vi kommer ifrån ett problem. Vi har hela tiden tyckt att det varit synd att inte kunna göra något.

Var konkursbo

Blom och hans fru köpte fastigheten som ett konkursbo för 24 år sedan för 75 000 kronor. Blom hävdar att de hade ett bidrag beviljat en gång i tiden, men att de inte kunde låna pengar av banken utöver det, varför bidraget uteblev.

— Vi hade riktiga planer på att göra i ordning stora sysalen till en galleria om 400 kvadratmeter. Vi hade gjort klart med flera lokala aktörer och fixat hela övervåningen, dragit in el och målat alla 90 fönster. Lägenheterna gjorde vi i ordning för att kunna hyra ut dem, men de senaste tio åren har vi inte gjort det. Vi fick en del förstört och lägenheterna besöktes av andra. Så de har stått tomma, i alla fall de senaste tio åren.

— Får man fönster sönderslagna och dörrar inslagna hela tiden, då ledsnar man till slut. Därför har vi inte kunnat underhålla det.

”Fantastiskt”

Bygg- och miljönämnden har haft en kontinuerlig dialog med tidigare ägaren de senaste åren. För snart ett år sedan beslutade nämnden om ett åtgärdsföreläggande och senast i våras lyfte man ärendet åter till bordet.

När jag når Mats Holmstedt (M), ordförande i nämnden, för ett tag sedan och frågar om affären säger han:

— Det vore ju fantastiskt för alla parter om det är sålt och att det finns någon som är beredd att ta hand om det.

Går det att sälja fastigheten när det finns gamla förelägganden?

— Det kan man definitivt göra. Det som händer är att nya ägaren tar över allting. Det kanske är ett företag som har råd att riva eller renovera eller ser annan användning för den här marken, som dessutom förmodligen är förorenad. Det är inga konstigheter, men allting måste redovisas och finnas med när nya ägaren tar över.