Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är en populär bakelse i Sverige. Så populär, att den till och med har en egen dag – nämligen Fettisdagen. I början av 1900-talet var dagen till och med en lovdag (fettisdagslovet) i vissa skolor i Sverige.

Men det kanske inte riktigt var så det började när dagen namngavs 1594. Ett tidigare traditionellt firande av fettisdagen var att fadern i huset skulle piska sina familjemedlemmar med så kallat fastlagsris på nämnda dag.

En annan makaber notis i den svenska semlans historia är kung Adolf Fredrik som avled efter en furstlig måltid av bland annat hetvägg (semla i varm mjölk).

På senare år har semlan och dess dag fått ett positivt uppsving, och för varje år som går kommer återuppstår bakelsen i en ny form. Chokladsemla, prinsessemla, semmel-wrap, falukorvssemla, nachosemla, semmelburgare, semmeltårta, semmelfläta, Elvis-semla, semmelshake... Eller en helt vanlig, hederlig semla?

Vilken kommer du välja idag?