Besökarna som kommer in i Myresjö simhall möts i receptionen av en skylt där det står att det råder skärmförbud i simhallen.

— De allra flesta är positiva till det, säger badmästare Titti Petersson som står i receptionen.

Hon har inte fått många kommentarer om förbudet som trädde i kraft i höstas och de som kommenterar är positiva. Exempelvis Gunnar Merila som tidigare arbetat i simhallen men som den här höstlovsdagen är på besök med sina barnbarn.

— Sitter man med mobilen i hand är det lätt att drömma i väg någon minut och då vet man inte vart ens barn tagit vägen, säger han.

— Egentligen borde det råda mobilförbud på stranden också, tycker han.

Gillar förbudet

Inne i simhallen sitter Lina Karlsson och Maria Öhman. De är här med sina barn och har dukat upp fika.

— Jag såg att det var förbud. Jättebra, tycker Lina Karlsson.

— Ja, det finns ingen anledning att ha mobilen med sig in i simhallen, instämmer Maria Öhman.

De tycker det känns fullständigt naturligt att låsa in mobilen i klädskåpet innan bad. Beslutet om skärmförbud har tagits av kultur- och fritidsnämnden. Det är okej att fota i simhallen, men då måste man be personalen om tillstånd. Men det är inget som de båda mammorna tänkt på. De är här för att bada med sina barn.

Badkläder på

Inte bara mobilförbud råder i simhallen. Vuxna som kommer med sina barn måste också ha badkläder på sig inne i simhallen, även om de själva inte tänkt bada. De ska vara beredda att hoppa i om deras barn behöver hjälp.

Annons

Badmästare Titti Petersson berättar att det tidigare hände att vuxna gick in med kläder i simhallen, satte sig på en bänk och började kolla i mobilen medan deras barn, som inte alltid var simkunniga, släpptes i bassängen.

— De litade nog mycket på personalen, säger Titti.

Personal finns på plats men kan inte ha koll på alla samtidigt. Numera är det tillåtet för barn mellan tio och 12 år att gå och bada utan målsman, men först efter att ha avlagt ett simprov.

— Man gör ett simpass för oss. Man måste kunna simma 200 meter varav 50 på rygg. Då skriver vi upp detta, fotograferar dem och lägger in uppgifterna här så vi kan ha koll. Om man inte gör detta prov så är det 12-årsgräns som gäller om man vill gå utan vuxen, berättar Titti Petersson.