Den arrangeras 26-31 augusti, för femte gången i ordningen. Årets tema är demokrati.

– Vi valde det redan i vintras, och nu har det blivit ett stort ämne i valrörelsen, så det känns klockrent, säger Ola Gustafsson, näringslivs- och fritidsansvarig i Aneby kommun och fortsätter:

– Vi ser det som oerhört viktigt att vårda demokratin och att alla ska få vara med och tycka till.

I vanlig ordning är torget platsen för de flesta av aktiviteterna, där lunchmöten är en programpunkt. Alice Bah-Kuhnke (MP) är alltså en av föreläsarna.

– Det känns som ett stort erkännande att demokratiministern väljer att komma till Alla får plats-veckan.

Även Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län, medverkar.

– Hon ska prata om sina visioner för länet och även frågas ut.

Musiker mot rasism

Alexander Goldmann är ytterligare en av lunchtalarna. Han leder gruppen Musiker mot rasism, som medverkade i Alla får plats för två år sedan och då, enligt Ola Gustafsson, gjorde ett enormt starkt intryck.

– Det är väldigt kul att han återkommer och har med sina musiker. Under eftermiddagen blir det också ett seminarium kring demokrati för eleverna på Furulidskolan.

Den fjärde föreläsaren heter Sevana Bergström. Hon driver ett projekt inom Svenska Fotbollförbundet som handlar om tjejers lika rättigheter att delta idrottsaktiviteter. Även hon ska träffa skolelever och dessutom ha en kvällsföreläsning för ungdomsledare.

Annons

Sevana Bergströms besök i Aneby sker under dagen för Föreningslivat. Som namnet antyder visar då idrottsklubbar och andra föreningar upp sina verksamheter. Denna dag gör också Gustav Weglius ett framträdande på torget. Han kommer från Vetlanda och har gjort sig känd som deltagare i tv-programmet Talang.

Under veckan är en politisk debatt att vänta, med Erik Lindfelt, journalist och författare, som moderator. Även om inte alla namn är klara ännu upplyser Ola Gustafsson om att politiker på såväl lokal-, som regional- och riksnivå ska medverka.

På fredagen äger den traditionella elevmanifestationen på torget rum, liksom servering av all världens mat. Hela veckan serveras också lunch, till en rimlig peng.

Arrangörer är Svenska kyrkan, Aneby kristna råd, Aneby kommun, Aneby Näringslivsförening, Röda Korset, Aneby SK, Studieförbundet Vuxenskolan med flera.