Nere på den gamla baseballplanen i Stoeryd står ett flertal medeltida tält uppställda, en bana för tornerspel, en hörna för bågskytte och en matplats. Genom kommunens Sommarkul har Fun 4 Free hyrt in Höglandsriddarna för att bjuda barnen på två dagar i medeltidsanda.

— Det var så pass lyckat förra året och det var en av de saker som vi gjorde som många pratade om efter sommaren. Förra året var det en dag men i år kör vi två dagar. Redan i dag har det varit runt 120 personer här, berättar projektansvarige Per Carlsson.

Populär dag

Barnen Ella, Dennis, Hanna och Enrique har sprungit runt mellan de olika aktiviteterna och både testat på att rida och skjutit bågskytte, nu testar de en medeltida lek som många ändå känner igen. Nämligen att kasta hästsko.

Annons

— Det är första gången vi är här för vi var utomlands förra året. Men det är kul att det finns något att göra här i Tranås och att man inte behöver åka iväg, tycker pappa Armir.

Precis intill leker fler syskon, de har likt förra året lämnat semestern för en stund för att åka på en medeltidsdag.

— Jag har alltid tyckt om historia och mytologi så jag tycker att det är roligt med riddare och medeltidsgrejer, berättar Vifast.

Medeltiden får bra betyg

Borta vid bågskyttet har Mio gjort sig redo för att skjuta. Han träffar rätt på tavlan.

— Vi har varit på tornerspel för många år sedan och hans syster tyckte att det var roligt när hon var i samma ålder som han är nu så vi tänkte att det kunde vara roligt, säger Mios mamma.

Så snart hon nämnt tornerspelet undrar han när det börjar. Han har ju hunnit testa på allt annat och vill nu se riddarna slåss.

Vad har varit det roligaste du testat på?

— Allting, tycker Mio.