När Jennifer Evans flyttade till Tranås fick hon höra att det fanns ett hundbad i Hätte. Något som visade sig inte vara vad hon hade föreställt sig.

– Det var inte skyltat alls på plats så vi gick längs hela stranden och letade. Det vi hittade var en otrevlig, skuggig och stenig plats, säger Jennifer Evans.

Oklart

När hon la ut frågan om var man kan bada med sina hundar på sociala medier visade det sig att det var väldigt oklart för många.

Ingen hade helt koll på var det fanns en trevlig badplats för de fyrbenta familjemedlemmarna. Söker man på hundbadplatser på Tranås kommuns hemsida står det att det inte är tillåtet på de kommunala badplatserna utan att man ska bada sin hund där man finner det lämpligt, något som känns otydligt anser Jennifer Evans.

– De verkar inte förstå vad vi är ute efter. De verkar tro att vi bara vill ha en plats att svalka hunden under promenader. Vi vill ha en plats där man kan sitta och ha trevligt, ha med sig picknick och göra en familjeutflykt med hunden, förklarar Jennifer.

Hon bestämde sig för att skriva ihop ett medborgarförslag till Tranås kommun, i hopp om att få en tydligare och trevligare badplats för kommunens hundar.

När Jennifer Evans lade ut detta medborgarförslag i en Tranåsgrupp på Facebook tog det fart. Över 60 gillningar och 20 kommentarer från folk som höll med.

– Jag blev positivt överraskad att så många engagerar sig och såg så positivt på förslaget, säger hon.

Annons

Vet inte varför

Mattias Karlsson, enhetschef för friluftsliv på Tranås kommun, säger att han sett medborgarförslaget på sociala medier, men att det ännu inte landat hos dem på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Jag kan inte bakgrunden, varför det inte finns några angivna hundbadplatser, men vi ska självklart ta tag i frågan och se vad som kan göras, säger han.

Han säger att han förstår att om det inte finns några angivna platser så tar man sig friheten att bada där man kommer intill, även då på kommunala badplatser. Att denna debatt skulle dyka upp var han beredd på.

– Speciellt denna kanonsommar med detta väder. Jag visste att förslaget skulle komma förr eller senare, säger Mattias Karlsson.