Det liggande förslaget är att 80 lägenheter uppförs i utkanten av Ekmarkspark, med parkeringsmöjligheter under mark. Det handlar om grönområdet intill Falkgatan, mellan Gillesgatan och tingshusbron, vilket alltså anses vara lämpligt för bostäder.

Än är det långt kvar innan beslut tas, men det som är klart är att Ulricehamns Betong AB och HP Boendeutveckling AB fått markangivelse av Tranås kommun, vilka sedan dess skissat på ett förslag.

Annons

Vi har fått flera insändare om planerna där man bland annat uttrycker oro för den rådande lugna ljudbilden i parken. En annan utmanar kommunen och uppmanar till folkomröstning i frågan, medan en tredje lyfter flera alternativa tomter i centrala Tranås som denne anser mer lämpade.

En digital namnlista har skapats som hittills har 173 underskrifter. Det är övervägande invånare i Tranås kommun som skrivit under, men även en och annan från Ydre, Hestra, Linköping och Stockholm syns i listan. Flera har en gång bott i Tranås och våndas över vad som kan ske med oasen mitt i staden.

”Det behövs luft och lugn även inne i en stad. Ekmarkspark fyller en viktig funktion för såväl unga som gamla. En plats att mötas på, eller att strosa runt själv en stund och njuta”, skriver en som kommentar till sin underskrift.

På Facebook har likväl en grupp skapats, kallad ”Vi som vill rädda Ekmarkspark”. I skrivande stund har gruppen 215 medlemmar, personer som vill ha Ekmarkspark oförändrad. Där finns flera inlägg om förslaget, samt idéer på andra, enligt dem, lämpligare tomter för bostadsbyggnation.