De två männen satt i trappuppgången när kvinnan kom hem mitt i natten den 28 september. Kvinnan ska ha frågat hur det var med dem och fick till svar att den ene inte mådde bra.

Efter en stund sa den ene mannen att han skulle råna kvinnan och att hon skulle ta fram de saker och pengar hon hade. Hon gav nycklar och pengar. När hon försökte öppna dörren skakade hon av rädsla. Då kom männen efter.

En av männen ska ha gått in i kvinnans lägenhet först, sedan gick kvinnan in och därefter den andra mannen. Därefter hörde kvinnan dörren låsas.

Mannen som tvingat till sig saker i trapphuset fortsatte sedan att tvinga kvinnan, under våld, att ta fram pengar, smycken och andra värdefulla saker. Han fick till exempel med sig kvinnans Visakort från platsen. Rånet utfördes samtidigt som mannen sa att kvinnan inte fick kontakta polisen.

Annons

Han ska därefter ha försökt lämna platsen. Men mannen hann inte många meter förrän han körde in kvinnans bil i ett träd, precis utanför hennes bostad.

Detaljerad och trovärdig

När den mannen hade lämnat lägenheten ska den andra mannen ha gjort sig skyldig till våldtäkten. Mannen ska ha utfört en sexuell handling som är jämförbar med samlag.

Eksjö tingsrätt ansåg att kvinnans berättelse var detaljerad och trovärdig. Mannen döms således för våldtäkt. I domen står det: ”Även om den sexuella kränkningen inte varit avsevärd (den har inte pågått någon längre tid och något våld har inte använts) anser tingsrätten att mannen på ett hänsynslöst sätt utnyttjat den svåra situationen som målsäganden hamnat i varför våldtäkten inte kan anses som mindre grov.”

Straffvärdet för våldtäkten ligger på två års fängelse, konstaterar rätten. Eftersom mannen även döms för grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, ringa narkotikabrott, skadegörelse, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål samt olaga intrång och tillåtande av olovlig körning höjdes fängelsestraffet till två år och två månaders fängelse.

Kände inte varandra

Den andre mannen straffas utöver för rån och övergrepp i rättssak även för tillgrepp av fortskaffningsmedel och dopningsbrott samt stöld. Han ska avtjäna ett fängelsestraff på ett år och åtta månader.

Båda männen var även åtalade för hemfridsbrott, då de ansågs olovligen ha tagit sig in i kvinnans lägenhet. Men tingsrätten friade männen från den delen av åtalet. Mannen som dömdes för våldtäkten frias också från att ha varit delaktig i rånet mot kvinnan samt för övergrepp i rättsak.

De båda männen ska inte ha känt varken varandra eller kvinnan sedan tidigare.