Annons

Enligt åtalet har mannen inte anmält 649,44 liter öl, 105 liter vin, 84 liter sprit, 166,32 liter longdrinks och 47,52 liter cider till tullbehandling i samband med införsel till landet. Genom detta bröt mannen mot ett särskilt föreskrivet förbud mot eller villkor för införseln. Vetlandabon själv medger att han fört in de mängder alkohol som påstås men förnekar brott.

Skulle ha fest

Vid huvudförhandlingen i Eksjö tingsrätt berättade mannen att åkte till Tyskland för att köpa alkohol till en försenad 70-års fest. Resan ägde rum i april. Mannen berättade att han tänkt hålla födelsedagsfesten i augusti och planerade att 200-250 personer skulle komma på födelsedagsfirandet. Han hade dock inte bestämt sig var kalaset skulle hållas. Han ville endast bjuda på alkohol av god kvalitet. Han köpte alkoholen i flera olika butiker i Tyskland och betalade cirka 17 000 kronor för den. Mannen uppger att han har en inkomst på cirka 3 000 kronor i månaden.

Vaga uppgifter

Frågan som Eksjö tingsrätt har prövat är om alkoholen varit avsedd för personligt bruk. Rätten menar att mängden alkoholdrycker i det här fallet talar stark mot att dryckerna varit avsedda för privat bruk. Som skäl till detta anförs mannens begränsade inkomster, mannens vaga uppgifter om den planerade festen och att han inte lämnat något klart besked var han skulle förvara den stora mängden drycker när han kom hem. En lämplig påföljd är fängelse i två månader men rätten tar hänsyn till att mannen ställer sig positiv att genomföra samhällstjänst.