Författare i Sommenbygd II är den andra delen av tre där Kjell Johansson, Peter Nyberg och Leif Risberg, genom essäer, presenterar de författare som genom tiden varit verksamma runt sjön Sommen. I början av 2000-talet började de tre kollegorna fundera kring att det borde skrivas något om de författare som är och har varit verksamma i bygden.

— Vi tänkte att det kanske finns ett 20-tal, men nu är de uppe i 60-70 stycken, berättar Peter Nyberg som numera är utvecklare för litteraturen som konstform hos Region Jönköpings län.

Kjell Johansson och Leif Risberg är kulturskribenter och gymnasielärare på Holavedsgymnasiet, där även Peter Nyberg arbetade tidigare. Den första boken i serien, Författare i Sommenbygd I, innehåller essäer om totalt 19 skönlitterära författare, vilket så även är fallet i uppföljaren.

Svensk jägmästare

Bland de kända, okända, levande och bortgångna författarna sticker bland annat Eric Lundqvist ut. Han var svensk jägmästare, reste i Indonesien och bodde senare i Norra Vi. En annan författare som presenteras i senaste boken är Olle Hedberg som skrev ett 40-tal romaner. Han var välläst och omtyckt på sin tid, men är i dag lite bortglömd, menar Leif Risberg.

Filmaktuella Ingelin Angerborn finns också med i boken, liksom Johanna Westman, Maria Gripe och Eric Hermelin.

— Det är en spännande blandning av författarskap. Det finns de som är kända internationellt, men även bortglömda och okända författare. Vi har medvetet blandat i hopp om att man ska kunna upptäcka lite nytt också, att folk blir nyfikna och vill läsa mer av författaren, förklarar Kjell Johansson.

Författare gästar

På torsdag kväll, i Tranås stadsbibliotek, är det releasefest för ”Författare i Sommenbygd II”. Kjell Johansson, Peter Nyberg och Leif Risberg kommer då att berätta om sitt arbete, samt presentera de författare som finns med i den andra delen, varav flera också är på plats under kvällen.

— Sedan är det många stora namn kvar till tredje boken, bland annat Fritiof Nilsson Piraten och Torgny Lindgren. Den kommer att bli väl så späckad!