– Det ska bli trevligt att framträda på hemmaplan. Det är alltid lika roligt, säger Peter Johansson, som är uppvuxen på Torpön och idag bor i Hestra.

– För mig är sång och musik ett stort intresse. Det blir mellan femton och tjugo konserter varje år och för mig är och har dragspel alltid varit favoritinstrumentet.

Bakom onsdagens evenemang står Asbys aktiva föreläsningsförening, en uppskattad kultur- och kunskapsspridare i Ydrebygden.

Under kvällen framförs allt från gammeldans till vals och visa.

Peter Johansson och Christer Lindstam under ett framträdande i Torpöns missionshus häromåret.
Foto: Bobo Hermansson

Peter Johansson och Christer Lindstam är inställda på att fylla Asby församlingshem med sång och musik med hög igenkänningsfaktor.

De kommer framföra bland annat Sven-Ingvars ”Så många mil så många år. Olle Ljungströms ”Jag och min far” och ”Rönnåkra gånglåt”, Fingal Nilssons omtyckta komposition från Ingatorpsbygden.

– Jag brukar medverka i lite olika konstellationer. Spelar med Ydre dragspelsklubb. Och då och då hoppar jag in i Knekten i Eksjö.

– Det fanns ett dragspel i hemmet när jag var liten. Jag spelade på det för första gången när jag var fyra år och fastnade direkt. Jag tyckte det var roligt från första stund.

Idag hör den 35-årige Hestrabon till dem som tryggar återväxten inom dragspelsmusiken, vars utövare inte är lika många som under instrumentets storhetstid kring mitten av förra seklet.

– Dragspelandet är min stora hobby, säger han.

Annons