Det finns två olika guider, en där Sveriges restauranger bedöms. Sedan 2013 finns det också en White guide för caféer där caféerna presenteras och bedöms utifrån sitt bakverks- och kaffeutbud.

Fakta: White guide café 2016

Konditori Cecil, Vetlanda.

Levanders lanthandel, Alseda.

Arabusta café sergel, Lindsham..

Fakta: White guide café 2016

Konditori Cecil, Vetlanda.

Levanders lanthandel, Alseda.

Arabusta café sergel, Lindshammar, Korsberga.

Frenillas bod, Skirö.

Lennarts konditori i Eksjö.

Timjan Café och restaurang i Vrigstad.

Thimons i Nässjö.

Wienerbageriet i Tranås.

Det är totalt 336 caféer i White guide kafé 2016.

Av dessa är det 54 stycken nya caféer som har tagit plats.

Åtta av caféerna finns på Höglandet.

Den 30 maj kommer poäng och klassificeringar att presenteras gällande respektive café. Ett antal priser kommer dessutom att delas ut.

Varje år genomförs det anonyma tester på caféerna utan att ägarna vet om det. Fikakulturen blir större för varje år och utbudet och miljöerna spelar stor roll för många av fikabesökarna.

Fjärde året i guiden

Över Höglandet finns det åtta caféer som med på listan i White guide, Nässjö, Vrigstad, Tranås, Eksjö, Alseda, Vetlanda och Korsberga.

I Vetlanda kommun är det numera tre caféer som finns med på listan, samt ett i precis vid kommungränsen. Konditori Cecil har varit med på sedan 2013, då första White guide för caféer publicerades.

— Det känns fantastiskt att vi får vara med. Det är ett erkännande att det vi gör är bra, med bra produkter. Vi vet aldrig när de kommer hit för att smaka av, säger Anna Ekelöf som driver Konditori Cecil.

Annorlunda miljö

Charlotte Sköld driver Levanders Lanthandel i Alseda. Hon är med i White guide för första gången.

Annons

— Det känns alldeles fantastiskt bra. Jag har själv inte gjort något för att få vara med så det känns roligt. Jag har inte ett vanligt café utan här får man vara i en annorlunda miljö än den man förväntar sig på ett traditionellt kafé, säger Charlotte.

Hon berättar att det är en unik miljö med som är original från 1800-talet. Cafébesökarna är spridda över alla åldrar och Charlotte tror att miljön tilltalar alla.

— De äldre, pensionärerna, känner igen miljön då de har vuxit upp i den. De yngre tilltalas av den för att de känner igen miljön för bland annat Astrid Lindgrens böcker.

Hon märker av att kunderna har blivit mer medvetna om kvalitén och att det inte längre handlar om att få en så billig fika som möjligt.

— Det känns bra att kunderna kan tänka sig att betala för kvalitén. Det går åt rätt håll då, säger Charlotte Sköld.

Lyxigt att fika

Att det är fyra caféer från Vetlanda kommun tror Charlotte Sköld kan bero på att Vetlandaborna är fikabenägna.

— Vi har alltid haft mycket caféer och har en vana av att fika.

Även Anna Ekelöf berättar att hon märker av fikatrenden. Till Cecil kommer de i olika grupper, på förmiddagen är det pensionärer och föräldralediga, sen kommer lunchgästerna och på eftermiddagen är det skolungdomar och de som har slutat jobbet.

— Jag tror man går och fikar för att det är trevligt att komma ut och träffas. Det känns lite lyxigt.

— Vi har olika typer av caféer i kommunen. När du kommer ut till ett café på landet får man en upplevelse. Vi har mycket duktiga entreprenörer här, säger Anna.