Den nationella antirökningskampanjen "Tobacco Endgame - Rökfritt Sverige 2025" har, precis som det låter, målet att få svenskarna att sluta röka inom åtta år. Länsstyrelsen Jönköping har nyligen ställt sig bakom kampanjen, som drivs av tankesmedjan Tobaksfakta.

Om kampanjen

Kampanjen "Tobacco Endgame - Rökfritt Sverige 2025" startades av tankesmedjan Tobaksfakta och bac..

Om kampanjen

Kampanjen "Tobacco Endgame - Rökfritt Sverige 2025" startades av tankesmedjan Tobaksfakta och backas idag av en mängd aktörer i hela Sverige, däribland kommuner, landsting och regeringen. Namnet kommer från en internationell kampanj med samma namn, och syftar till draget som avslutar ett schackspel.

Tobaksfakta har valt att definiera "rökfritt" som att mindre än fem procent av befolkningen röker. Det rör sig alltså inte om något totalt förbud mot innehav, försäljning och bruk av cigaretter. Istället ska man genom informationskampanjer och mer konkreta åtgärder få människor att fimpa.

Länsstyrelsens uppgift blir att leda en grupp med representanter från flera olika samhällsinstitutioner i Jönköpings län - kommunerna, regionen och polisen. Dessa ska utföra det faktiska arbetet mot rökning.

Annons

Elin Undevall, ANDT-samordnare på länsstyrelsen, säger att det är svårt att veta i nuläget vad det blir för konkreta åtgärder, men nämner några exempel: ålderskontroller hos tobakshandlare, stöd till föräldrar med rökande barn och vidareutbildning av skolsköterskor.

– Om man har elever som röker så ska man kunna bemöta det.

Är det inte lite svårt att hinna få bort rökningen på åtta år?

– Jag tror att man tänkte att 2025 är ett rimligt mål när man satte det. Men det förutsätter att man gör en åtgårdsplan, med konkreta åtgärder.

En sådan finns alltså inte än?

– Inte på länsnivå, men vi hoppas ha en till hösten.

Inget eget förbud

Länsstyrelsen har dock inte infört något rökförbud under arbetstid på den egna arbetsplatsen, som sysselsätter omkring 260 personer. Därmed skiljer de sig från många kommuner i länet (Habo, Jönköping, Sävsjö, Vetlanda, Värnamo, Mullsjö och Tranås) och Region Jönköpings Län, som alla har infört rökstopp på arbetstid.

– Vi har en alkoholpolicy, men vi har ingen specifik policy för rökning, säger Elin Undevall.

Varför inte?

– Vi har inte drivit på det än, om man säger så. Men det har varit på tal under våren, landshövdingen har varit positiv.