En promillehalt som med råge överstiger gränsen på 1,0 för grovt rattfylleri.

Händelsen inträffade i november månad förra året. Kvinnan hade tidigare på dagen besökt Systembolaget i Sävsjö. När hon kom hem konsumerade hon starköl och vin. Hon kände behov av att få ge sig ut i skogen och tog med sig sin hund i bilen. Hon körde längs länsvägen mellan Bodafors och Nässjö, men insåg ganska snabbt att hon var olämplig för bilkörning.

Bilen backades in på en mindre väg där hon tänkte vända och köra hem igen. Kvinnan uppger att hon före dess inte hade tänkt på sin alkoholpåverkan.

Vid manövern på sidovägen kom bilens ena hjul ut i gruset vid vägkanten. Ju mer hon gasade, desto mer gled bilen ned i diket och hon kunde inte komma loss.

Vänliga människor stannade och frågade om hon behövde hjälp och efter en stund kom polisen. Med det följde provtagning och senare huvudförhandling vid Eksjö tingsrätt.

Hon erkänner gärningen och döms för grovt rattfylleri.

Vid en så hög alkoholhalt är fängelse i regel påföljden. Men kvinnan är tidigare ostraffad och hon får vård för sitt alkoholmissbruk. Kriminalvården föreslår därför att skyddstillsyn är lämpligt straff. Tingsrätten delar den uppfattningen då ett fängelsestraff skulle hindra kvinnans rehabilitering. Hon åläggs också att utföra samhällstjänst.