– Det är en utställning som väcker diskussion och reaktioner. Det är ju det vi vill med det här arrangemanget, att det ska väcka lite debatt, säger Cathrin Elovsson, föreningsutvecklare i kultur och fritid.

Bombhot

Ecce Homo visades första gången för 20 år sedan i Uppsala domkyrka, vilket ledde till att kyrkan bombhotades och att den dåvarande påven Johannes Paulus II ställde in en planerad audiens av ärkebiskop K-G Hammar.

Sedan dess har det stormat kring utställningen som innehåller tolv fotografier av olika bibliska situationer, tolkade i modern tappning av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, som fått ta emot dödshot.

Hon är på plats i Tranås för att hålla en föreläsning under lördagen (13 oktober) i samband med en vernissage.

Bakgrunden till utställningen var Elisabeth Ohlson Wallins önskan om upprättelse för de av hennes vänner som gick bort i sjukdomen AIDS under 80- och 90- talen. Inom kyrkans värld fanns vid tidpunkten präster som menade att sjukdomen var Guds straff.

Sökt bidrag

– Jag var i kontakt med RFSL Jönköping förra året och med dess ordförande Njeri Olenkere som bor i Tranås. Hon undrade om vi ville arrangera kulturfesten med HBTQ-tema och på den vägen är det. Det känns spännande att vi lyckades få Ecce Homo till Tranås, säger Claes Sjökvist, kultur- och ungdomssekreterare.

– Vi har sökt bidrag och fått 40 000 kronor, pengar som vi bland ska använda till att köpa in regnbågsflaggor som ska vaja utanför stadshuset, tillägger han.

Annons

Tranås stadsbibliotek kommer att ha en skyltning med regnbågsböcker hela veckan och den 15 oktober visas utställningen Lesbisk Landsbygd - en inblick i att vara lesbisk på landsbygden och glesbygden.

Den 16 oktober arrangeras föreläsningen ”Ruts stora hemlighet” i Svenska kyrkans församlingshem och den 18 oktober anordnas ytterligare två föreläsningar på biograf Royal.

HBTQ inom idrotten

Det är fotbollskillarna Linus Berg och Christoffer Smitz som föreläser om hur det är att vara HBTQ inom idrotten.

Håkan Karlsson, som arbetar på Region Jönköping, håller en tankeväckande föreläsning om normer, värderingar och hur snacket i arbetsgrupper går gällande HBTQ.

Den föreläsningen vänder sig först och främst till alla anställda i Tranås kommun som möter ”kunder” i det dagliga arbetet. Dessutom anordnar Kultivera i Tranås pilsnerpoesi med temat Pride på restaurang Ban Thai.