På bara ett år har Caroline Macs konto på Instagram växt med 4 000 följare. Själv tror hon att det är mest tack vare de stora personer som uppmärksammat det. Hon har bland annat varit gäst i Stina Wollters radioprogram ”Söndagarna med Stina Wollter”. Där pratade de mycket om rasism och sexism.

– Det blev ett väldigt fint avsnitt, både allvarligt och lättsamt på något sätt, berättar Caroline.

Caroline arbetar också som modell med jämna mellanrum. I höstas gjorde hon debut på Stockholms Fashion Week och utsågs av tidningen Vouge till en av fem modeller att ”hålla ett extra öga på”. Där skrev de också om hennes kroppsaktivism och hennes vilja att bryta skönhetsnormer.

Zara Larsson håller med

Även Zara Larsson har uppmärksammat Caroline, men då genom att lägga upp en text från hennes konto. Texten handlade om en bild där Caroline solade toppless. Den togs ner av Instagram, något hon tyckte var fel.

– Jag skrev om att det är så konstigt att den nakna kvinnokroppen fortfarande är så provocerande, berättar hon.

Bilden som togs bort hamnade sen i boken ”Pics or it Didn't Happen”, en samlingsbok av konstnären och fotografen Arvida Byström med olika bilder som tagits bort från Instagram av olika anledningar. När Carolines namn togs upp av på Zara Larssons egen Instagram märkte hon det ganska snabbt.

Annons

– Jag vaknade och såg att jag plötsligt fått en massa nya följare och undrade vad som hade hänt. Men sen hittade jag Zaras inlägg och det kändes jättekul, berättar Caroline.

Nu en hobby

Caroline jobbar just nu på Badhotellet i Tranås och trivs väldigt bra. Mycket jobb gör dock att det blir lite mindre tid över till två av hennes stora intressen, modellandet och kroppsaktivismen på Instagram. Utöver det jobb hon har på Badhotellet har hon också hållit i Klubb Bettan i Tranås som har femårsjubileum på lördag.

– Instagramkontot är trots allt en hobby och det har blivit att jag backat lite. Det tar energi att hela tiden vara aktiv och att försöka förstå andras perspektiv och tankar inom både sexism och rasism. En del av den energin väljer jag att lägga på jobbet just nu, berättar Caroline.

Även om kontot nu får lite mindre tid är det fortfarande aktivt och hon lägger ofta upp bilder på sin kropp i olika vardagliga situationer. Modellkarriären är också inne i en lugn period, men hon åker på olika jobb när hon hinner.

Dåtid och framtid

Caroline har precis haft ett väldigt lugnt år där hon försökt ta hand om sig själv och menar att det är viktigt att lära sig backa och lyssna på sin egen kropp. Hon beskriver det som att hon levde ”lite pensionärsliv” och bara hade modelljobbet och klubbkvällar på Klubb Bettan som extrajobb.

– Jag mådde väldigt bra av det och är glad att jag fått möjligheten att varva ner, det inte är en självklarhet för alla.

Just nu satsar hon på jobbet på Badhotellet men vad framtiden kommer att ge får hon se. Kanske kommer hon ta upp aktivismen mer igen när tid och energi finns.

– Självklart har jag kvar mina värderingar även om jag har mindre tid. Att stå upp för sig själv och andra när det behövs är bara det en stor gärning.