Nybyggnationen på Ciselören 1, efter att Forssellska gården brunnit ner 2015, ska stå klar nästa vår. Samma höst, i oktober 2020, ska ett nytt träd komma på plats för att ersätta det gamla som plockades bort, och det kan komma att bli en riktig högtid om alla planer går i lås. För ändamålet har nämligen kronprinsessan Victoria bjudits in.

– Byggnationen av Ciselören kommer ju ändå göra Gamla stan hel igen, och laga det hål som uppstod efter branden. Jag tycker att det är en stor händelse för Eksjös gamla trästad och då vore det trevligt med hennes närvaro. Det skulle ge kulturminnesstaden Eksjö lite extra stjärnglans, förklarar Maria Lund, vd för Stridh och Son, som skickat inbjudan till prinsessan.

Kungaek på Krusagården

Ännu har det inte kommit något svar från kungahuset, annat än att önskemålet kommit fram, och besked om prinsessan kan närvara vid planteringen lämnas som tidigast ett halvår i förväg. Att kronprinsessan skulle plantera det nya trädet vore dock inte första gången en kunglighet gjorde Eksjö den äran. 1954 var det ingen mindre än Gustaf VI Adolf som planterade eken på Krusagården.

– Därför hade det varit passande med en kronprinsesselönn också, som komplement till en kungaek, för jämlikhetens skull, menar Lund.