Varför slår kungen damen? Måste en av världens mest spridda leksaker ropa ut könshierarki över världen? När NY Collective i Jönköping fick möjlighet att designa en kortlek sattes de uråldriga symbolerna ur spel. En helt ny design och köns- och maktmarkörerna kung, dam och knekt togs bort och ersattes med siffrorna 11, 12 och 13.

Spelkortens symboler

Symbolerna på spelkort har skiftat med kulturella influenser över jorden och har bland annat var..

Spelkortens symboler

Symbolerna på spelkort har skiftat med kulturella influenser över jorden och har bland annat varit blommor, fåglar och djur, hjärtan, löv, klockor, musikinstrument och vapen. Den kortlek vi använder i dag kom till under 1300-1400-talet, har fransk design och varje klätt kort avbildar en historisk person:

Kungarna: Spader kung - Kung David. Ruter kung - Julius Caesar. Klöver kung - Alexander den store. Hjärter kung - Karl den store

Damerna: Spader dam Atena - krigsgudinnan i grekisk mytologi. Ruter dam Rachel - Jacobs fru i gamla testamentet. Klöver dam - Argea. Hjärter dam Judith - den bibliska hjältinnan som räddade judarna undan assyrierna

Knektarna: Spader knekt - Ogier dansken, en av Karl den stores riddare. Ruter knekt -Hektor, en trojansk prins Klöver knekt - Judas Mackabaios, krigare från bibeln. Hjärter knekt- La Hire, en av Jean de Arc krigskamrater.

Källa: Vegasmaster

— För vår del handlar det om design och parallellt med det såg vi en chans att lyfta en viktig fråga. En kortlek utan några kön med i leken löser inte de stora problemen med jämställdhet, men det är ett initiativ för att väcka debatt, säger vd Pernilla Ljungbergh.

Företaget sökte finansiering genom Kickstarter för att komma igång med produktionen. Det innebär att investerare eller andra som vill stödja och köpa den tänkta produkten sponsrar med pengar. Tillräckligt många var intresserade för att kortleken skulle kunna produceras.

"Idioti"

Annons

Och debatten har inte uteblivit. När idén om kortleken presenterades kom en hel del suckar och ifrågasättanden från personer som ifrågasatte att den klassiska kortlekens ändrades. "Idioti", "man blir så trött", "skaffa ett riktigt jobb" och "det kommer inte att ändra någonting" fanns bland kommentarerna. Liksom frågan "hur ska man nu kunna spela Hej knäckt (troligen syftar det på spelet Hej knekt).

— Det finns ju spel där damen är det högsta kortet också. Att synpunkterna kom visar bara hur det ser ut i samhället och då behövs debatten, anser Pernilla Ljungbergh.

Borg får en

Nu är kortleken en snackis. Från branschhåll har initiativet fått positiva tillrop och enligt Pernilla Ljungbergh får kortleken spridning över världen genom de privatpersoner som köpte den genom Kickstarter. Även företag inom regionen här har köpt den, berättar hon.

— Så nu har vi den hemma. Och vi ska posta kortlekar till opinionsbildare och politiker.

Play your cards right, är kortlekens namn. Anders Borg ska få en, liksom kronprinsessan och tio kvinnor som finns på listan över världens sexigaste pokerproffs.

— Kortleken är en liten sak egentligen, men vi har tagit ställning och design kan kommunicera det.