Årets skiva: Vasas flora och fauna - "Släkt med Lotta Svärd"

Inte hade jag tippat när året började att vemodig finlandssvensk indiepop skulle toppa min lista över mest lyssnade. Men så blev det. Vasas flora och fauna är finurliga i sin vardagsrealism och deras fria översättning av The Monkees "If I ever get to Saginaw again" ("Om jag nånsin far till Jakobstad igen") är en riktig poppärla.

Bubblare: Erik Lundin med "Suedi", Bäddat för trubbel "Två sjundedelar av ett liv", Jonathan Johansson "Lebensraum!" och Joel Alme "Flyktligan"

Årets låt: Joel Alme med "Håller mig på kanten"

Det är något med Joel Almes nakenhet i texterna och fina popmelodier som slår an en ton hos mig. Utan tvekan den mest spelade låten på min spotify under året.

Bubblare: Aleks med "STHLM", Adele med "Hello", Kite med "Up for life" eller Seinabo Sey med "Hard time"

Årets lokala konsert: Kite på Pallas Atena

Jag basunerade ut det redan i recensionen efter konserten och inget jag har sett sedan dess har ändrat min uppfattning. Kite var bäst live i Jönköping i år. Den noggrant upplagda scenshowen med lasrar och ljus överallt, den högt flygande synthpopen som både är skör och svulstig. Få band kan leverera som Kite gjorde under Beatmeet.

Annons

Bubblare: Knivderby på Klubb Whatever, Ulf Lundell på Konserthuset, Nicole Sabouné på Bongo/Apt och (enligt vänner) Thåström på Folkets Park.

Årets bokning: John Cleese

Nästa år så blir det extra roligt i Jönköping. Grotesco kommer hit, Kristoffer Appelquist likaså. Men främst av alla bokningar är ändå den legendariske Monty Python-medlemmen. Han kanske är till åren kommen, men det finns ingen tvekan om att han är den klaraste stjärnan på Jönköpings stjärnhimmel under nästa år.

Bubblare: Anna Ternheim, Grotesco, Refused och Silvana Imam.

Årets tv: "Last week tonight with John Oliver" (säsong 2)

Jon Stewarts riktiga arvtagare. Med sitt halvtimmesprogram en gång i veckan tar John Oliver upp stora nyheter och aktuella ämnen på sitt eget vis. Satirprogrammet har under säsongen pratat om sexualundervisning, högerpopulism i EU-valet och rasistiska strukturer i samhället utan att bli för faktatunga eller att tappa den komiska timingen. Ett riktigt dunderprogram.

Bubblare: "Narcos" (säsong 1), "Jessica Jones" (Säsong 1), Veep (säsong 4) och "Master of none" (säsong 1)

Årets film: "Star Wars: The force awakens"

Kanske inte någon större överraskning. En av årets mest efterlängtade filmer levererade verkligen - en nystart för filmserien som heter duga. Brasklapp för att jag inte har sett "Into the woods" än, som musikal och fantasyälskare borde den vara helt i min smak.

Bubblare: "Spy", "Big hero 6", "Birdman" och "The imitation game"

Årets avsked: Jon Stewart från The Daily show

Till slut hände det. Sverige i allmänhet började få reda på vem Jon Stewart är. Timingen i det var kanske inte helt perfekt med tanke på att det var hans avslut i The Daily show som det annonserades om. Avsked är dock inte alltid för alltid och i höstas skrev komikern på ett avtal med HBO och lär därifrån göra det han är bäst på - smart och rolig tv.

Bubblare: Stephen Fry från QI, Robert Broberg och Terry Pratchett.

Årets nöjeskrig: Måndagskvällarna

Det var inte helt tippat att måndagarna skulle bli den stora nöjeskvällen. Förvisso hade Måndag JKPG mycket besökare förra året, men när sedan Piren började med Måndagsklubben blev det närmast ett krig mellan arrangörerna om besökarna och måndagarna blev en naturlig utekväll för många.