1975 är Birger Andersson 24 år gammal. Olof Palme är statsminister i Sverige och Lasse Berghagen vinner den svenska melodifestivalen med "Jennie, Jennie".

Men 1975 är också året när Sverige för första gången lyckas vinna Davis Cup. Bakom den svenska tennistriumfen låg i högsta grad Birger Andersson från Bodafors.

Andersson var den otippade svensken som gick in och sopade banan med världsspelare när det gällde som mest.

Och på kuppen blev han "Bragd–Birger" med hela svenska folket.

Bor i Linköping

För någon vecka sedan var Birger Andersson tillbaka i sin hembygds Småland. Andersson, som numera bor i Linköping, är utbildad gymnastikdirektör och jobbar som tennistränare, berättade om sin tenniskarriär tillsammans med sin bror Jan Andersson.

Mängder av Bodaforsbor hade samlats i Norra Sandsjö bygdegård för att lyssna till bröderna Andersson. Igenkänningsfaktorn var stor och det var inte utan viss nervositet som Birger Andersson, innan han klev upp på scenen, konstaterade följande:

– Det här är lika nervöst som en Davis Cup–match.

1975 vann Sverige Davis Cup för första gången. Det svenska laget hade inlett med att besegra Polen i Warszawa med 4–1 och skulle nu möta Västtyskland i Västberlin.

Ställningen var 2–2 när Birger Andersson skulle gå upp mot den tyske ettan och världsspelaren Karl Meiler. Andersson var i stort sett okänd internationellt och gjorde sin första Davis Cup–turnering.

– Västtyskland var helt klart favoriter, minns Birger Andersson.

Sanningen var den att hemmanationen mer eller mindre krävde en seger. Men Birger Andersson spelade lugnt och säkert med sina svepande slag från bakplanen. Andersson gjorde 3–0 på Meiler, som nyligen besegrat spelare som IIie Nastase och Jan Kodes.

Helt klart en superskräll och mer skulle komma.

Spelade i Barcelona

Annons

Efter vinsten över Västtyskland väntade Sovjetunionen i Jurmala. Sverige vann med 3–2 i den stad som numera tillhör Lettland.

Nu väntade Spanien i Europazonfinal i Barcelona. Och också här skulle Birger Andersson stå för en matchvinnande insats.

Ställningen var 2–2, efter två segrar av Björn Borg, när Birger Andersson klev in i handlingen på allvar.

– Under den här tiden så spelade jag nog mitt livs bästa tennis. Spanjorerna var favoriter på grus och jag skulle möta José Higueras, som var en duktig grusspelare. Jag lyckades vinna med 3–1 efter 6–0 i sista set.

Segrar av Björn Borg

Chile stod näst på programmet. Matchen föregicks av mängder av diskussioner i massmedia, på grund av det politiska läget i Chile, om det fanns något berättigande att alls spela matchen.

Men match blev det och ytterligare en svensk vinst, den här gången med 4–1 sedan Björn Borg vunnit två singelmatcher.

Sverige vann Davis Cup 1975 efter finalseger över Tjeckoslovakien men i den matchen var inte Bodafors–Andersson med.

Birger Andersson spelade även i 1977 års Davis Cup–lag men ytterligare en svensk seger i den anrika tennisturneringen skulle dröja till 1984, då med spelare som Mats Wilander och Stefan Edberg i laget.

Men det var 1975 som Birger Andersson blev "Bragd–Birger" med hela svenska folket.

– Det var en intensiv period där runt 1975. Och jag tror det var en blandning av tur och skicklighet, förklarar Birger Andersson, som har hunnit bli 64 år.