Initiativet till kaptensbindlarna i regnbågens färger togs av handbollsklubben IFK Kristianstad. Då Regnbågsveckan närmar sig tänkte kultur- och fritidschefen Stewe Jonsson att detta kunde vara något att implementera i Vetlanda. Kaptensbindlarna beställdes och förfrågan gick sedan ut till föreningarna. Gensvaret var mycket positivt. I nuläget har nio föreningar hört av sig. Dessa vill bära kaptensbindlarna i matcher. Några av föreningarna som kommer använda kaptensbindlarna är Vetlanda BK och Vetlanda/Myresjö. Exempelvis kommer VBK:s Johan Löfstedt att bära bindeln hela vintern.

Ska folkbilda

VP lyfter hbtq-frågor

Vecka 37 arrangerar Vetlanda kommun Regnbågsveckan för att lyfta frågor som rör situationen oc..

VP lyfter hbtq-frågor

Vecka 37 arrangerar Vetlanda kommun Regnbågsveckan för att lyfta frågor som rör situationen och rättigheter för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. Vetlanda-Posten hakar på genom en artikelserie om hbtq-frågor.

Stewe Jonsson har länge funderat på hur man ska få med föreningslivet i Vetlanda att manifestera Regnbågsveckan. Kaptensbindlarna anser han vara en bra ingång.

Annons

— Det handlar ju inte bara om att spelare ska bära dessa bindlar utan under denna vecka så inbjuds föreningslivet till en föreläsning med SISU där hbtq-frågor ska tas upp. Hur är det att vara hbtq-person inom idrotten? Målsättningen med Regnbågsveckan är att utveckla och folkbilda föreningslivet, framhåller Jonsson.

En tankeställare

Folkbildning om hbtq-frågor är kanske något som de flesta behöver men kanske alldeles särskilt inom idrottsrörelsen då det ofta förekommer en grabbig machostil.

— Givetvis vill man ge en tankeställare för de som inte har tänkt till. Det dras ”bögskämt” i omklädningsrummen men då kanske man inte tänker på att det inte är så roligt för den som sitter bredvid. Denne kanske är hbtq-person eller känner någon anhörig som är det, säger Stewe Jonsson.

Han framhåller dock att likaväl man inte ska driva med hbtq-företeelser ska man inte heller agera på ett sätt som kan kränka exempelvis religiösa eller ateister.

— Ingen ska behöva finna sig i att någon annan gör sig lustig över hur man är som människa. Man kanske inte förstår hur vanligt det är med hbtq-personer, det finns betydligt fler än vad vi vet. Många vågar helt enkelt inte berätta det för sin omgivning. Ingen ska behöva känna sig utestängd från idrotten, säger Stewe Jonsson.