På RM var en av priserna en plats i landskampen mellan Sverige och Danmark. På grund av svårigheterna att förstå de danska språket visste han inte riktigt hur det gått förrän resultatlistorna kom hem i brevlådan. Då hade han vunnit över alla seniorer, veteraner och damer.

Blygsamme Jonathan säger:

– Jo, det har väl gått rätt skapligt i år.

Han har varit med pappa Roger på jakt sedan han var fyra år och alltid haft det som intresse.

Igår var det dags för älgjakt på Fundsboda Norra. Han och Roger släppte hunden som försvann iväg ner mot en å. De såg på pejlen att hunden blev still där så de gick dit. Där låg en stångskadad avliden älg med ett horn med fem taggar på och det andra var avbrutet och borta.

– Ja, så det kunde ju varit en nio-tio taggare. Jag blev förbannad, för den var inte gammal heller. Hade ju kunnat bli riktigt fin, säger Jonathan och skrattar.

Efter att ha jagat i några timmar utan resultat bröt laget upp. Men Jonathan ville ut igen på kvällen och frågade pappan om de inte kunde ge sig ut till Uvaberget där Jonathans farbror sett en stor älg veckan innan.

Annons

Roger greppade näverluren efter lite övertalning och så gav de sig iväg. Jonathan ville absolut upp på berget men Roger var tveksam, det skulle ju bli ett elände att få hem älgen om det blev något. Jonathan var envisare och så bar det iväg uppför. De hade bestämt att skulle de skjuta tjur så skulle det vara en stor en i så fall, var det åtta-tio taggar så fick det vara.

De lockade i en halvtimme med luren och så blev det svar. Jonathan kröp femtio meter tills han såg tjuren och att det var minst sex taggar på ena sidan. Han anropade Roger på radion.

– Han är stor.

– Men inte så stor, svarade Roger som inte såg lika bra som sonen från sitt håll.

– Jo, den är tillräckligt stor, envisades Jonathan.

Så klev tjuren fram lite till så Roger också fick se. Då gjorde sig tjuren redo att sticka iväg och Roger gjorde ett sista ordentligt lockläte i luren som fick tjuren att stanna med bredsida mot Jonathan.

– Då sköt jag och tjuren föll ihop.

När far och son kom fram till tjuren blev Jonathan riktigt glad. De kunde räkna till inte mindre än femton taggar!

Klockan var halv sex på kvällen. Bekymret var att tjuren nu låg ungefär en kilometer upp på berget som lokalt kallas Kebnekaise.

- Ja, det tog mesta delen av dagen idag att få hem den och flå den, säger den stolte jägaren dagen efter skottet.