Året 2014 besökte SVT-meteorologen Joel Mellin från Gränna Israel tillsammans med sin kompis Christian Hjortland. De skulle besöka vänner, Christians syster och de bibliska platserna. Istället nekades de inresa och fängslades i tre dygn. Tidningen skrev i december 2016 att Joel Mellin stämmer staten Israel. Nu har domen kommit och det är med positiva besked.

— Det känns jättebra verkligen. Det är tre år sedan och det har varit mycket jobb med detta. Vi visste ju inte vad som skulle hända, säger Joel Mellin.

"Lite pirrigt"

Den 19 juni var rättegången i Israel och Joel Mellin åkte ner tillsammans med sin pappa, sin flickvän och en kompis.

— Det var lite pirrigt kan man säga. Jag visste inte hur lång tid det skulle ta i säkerhetskontrollen, men det gick smidigt. Jag fick visa ett speciellt brev från min advokat, berättar han.

Annons

I domstolen fick Joel Mellin börja med att berätta sin historia. Han tyckte att han kunde svara bra när han förhördes. Efter det skulle vittnen förhöras, de personerna som vännerna skulle bo hos under semestern.

Efter det skulle den andra sidan förhöras. Säkerhetsvakter var kallade som vittnen och han berättar att han fick en del översatt från hebreiska.

— De ljög en hel del. De sa att det var rent och städat i fängelset. Att vi fick mycket mat och om maten vi ville ha inte fanns så gick de och handlade åt oss. De överdrev väldigt mycket, det var inte trovärdigt och jag tror att det kan ha varit en nackdel för dem, säger han.

Erkännandet viktigast

Först nu, efter flera veckor, har Joel Mellin fått veta att han fick rätt mot Israel. I domstolen beslutades det att staten ska kompensera honom med 39 000 kronor och att han kommer att få tillbaka alla kostnader som han har lagt ut. Han berättar att advokaten hade hoppats på mer, men att de är nöjda då utfallet kunde ha blivit betydligt sämre.

— För mig betyder det främst att de erkänt att de gjort fel och erkännandet är det viktigaste för mig. Jag är glad över att få igen alla pengar som jag lagt ut och lite till utöver det, men det viktigaste är att jag fick rätt, säger han och fortsätter:

— Jag valde att gå vidare med det här för att rätt ska vara rätt. Jag hoppas att det här kan hjälpa andra och jag ser det som en seger för Israel också. Det här är ett bevis på att rättssystemet fungerar som det ska.

Joel Mellin berättar att det var roligt att få se allting som han väntat på i tre år och att han gärna åker tillbaka, men att det lär dröja ett tag tills dess.