Som ledare för terrororganisationen IS har Abu Bakr al-Baghdadi gäckat västerländska säkerhetstjänster i flera år.

– Den främsta terrorledaren i världen har till slut mött rättvisan, säger Donald Trump.

Trump gav beskedet på en presskonferens som föregicks av flera timmar av rykten kring al-Baghdadis död. IS-ledaren sprängde sig själv med en självmordsväst, en explosion som även dödade tre barn. Ytterligare elva barn hade förts i säkerhet, säger Trump.

Trump försäkrar att al-Baghdadi i sin sista stund kände skräck, panik och fruktan.

– Han dog som en hund. Han dog som en ynkrygg. Världen är nu en mycket säkrare plats. Gud välsigne USA, säger Donald Trump.

Allt som allt ska insatsen ha pågått i två timmar. Den följdes av Trump och hans närmaste medarbetare via en videolänk.

Han tackar Ryssland, Turkiet, Irak, Syrien och de syriska kurderna för hjälp i samband med insatsen mot al-Baghdadi.

– Det var en mycket farlig insats, säger han.

– Vi tillintetgjorde hans kalifat i mars i år. Dagens händelse är en påminnelse om att vi kommer att fortsätta jaga de återstående IS-terroristerna till ett brutalt slut, säger Trump.

Julius Bengtsson/TT

Anna Hansson/TT

al-Baghdadi och IS

Abu Bakr al-Baghdadi tros vara född 1971, som Ibrahim Awad al-Badr, i den irakiska staden Sam..

al-Baghdadi och IS

Abu Bakr al-Baghdadi tros vara född 1971, som Ibrahim Awad al-Badr, i den irakiska staden Samarra norr om Bagdad. När han gått ut skolan ska han ha flyttat till huvudstaden för att studera islam.

Efter den USA-ledda invasionen av Irak 2003 grundade han en upprorsgrupp. Han greps 2004 och internerades i det amerikanska fängelset Camp Bucca, där en mängd fångar radikaliserades och där flera framtida IS-ledare suttit.

Senare samma år släpptes al-Baghdadi i brist på bevis. Vid två senare tillfällen, 2007 och 2012, greps och släpptes han av irakiska säkerhetsstyrkor.

2005 svor al-Baghdadi trohet till Abu Musab al-Zarqawi, som ses som IS "andlige ledare".

Efter al-Zarqawis död 2006 bildade al-Qaida i Irak en paraplyorganisation, Islamiska staten i Irak (ISI). När al-Zarqawis efterträdare dog 2010 tog al-Baghdadi över ledarskapet.

Han började bygga upp den försvagade organisationen och 2013 beslutade han att gå samman med krafter i inbördeskrigets Syrien under namnet Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis), varpå gruppen 2014 genomförde sin blixtoffensiv i Irak. Vid den stora moskén i Mosul bytte al-Baghdadi än en gång namn på gruppen, till Islamiska staten (IS), och utropade ett kalifat.

Han har hållit en låg profil i flera år och det har kommit rapporter om att han sårats eller dödats.

Källa: AFP

Annons