När man lade ner Linderås skola och flyttade eleverna till Gripenberg skulle det ju ge en besparing på nästan 3 milj. per år, inte ett ökat minus på 3 miljoner såhär långt. Vad hände?

Jo, även om byggnadskalkylen höll sig nästan inom ramarna, så missade man att kalkylera kostnader för tillfälliga lokaler under byggtiden. Under 6 månader tvingades man hyra tillfälliga lokaler. MBL-förhandlingarna hade dessutom resulterat i en engångskostnad på ca 0,5 miljoner. Men, värst av allt var att man inte räknat med att det fanns elever med speciella behov i Linderås som man nu tvingats skicka till Jönköping och att flera elever valde att byta till Adelövs friskola och till skolor i Aneby, då dessa låg lämpligare till för eleverna. Sammantaget resulterade detta i en kostnadspost om ca 2,7 miljoner årligen extra.

Men, det finns ett alternativt scenario som ger upphov till en helt annan framtid. Vi tar oss nu istället till året 2040 och lutar oss mot Tranås Kommunvision 2040. Den tid som beskrivs i Novellen om Sara och Oscar, publicerad av Tranås kommun.

Tranås kommun och då i synnerhet landsbygden, är nu en plats som upplevt en stark tillväxt p.g.a. de enklare pendlingsmöjligheterna och den vackra natur som omger staden. Näringslivet blomstrar med många små och kreativa företag i kommunen som kunnat skapas genom internationella samarbeten, där personalen möts via VR-teknik och därigenom kan bo på vitt skilda orter.

Annons

Även skolväsendet har upplevt en stor förändring. Liksom bland företagen bildas dynamik genom samarbeten mellan mindre enheter. Över huvud taget är samverkan och samarbete ett nyckelord.

Startskottet till skolväsendets utveckling i Tranås gick när politiker på grund av ett prekärt ekonomiskt läge bestämde sig för att göra en grundlig översyn av situationen och skapa en vision för framtiden.

Låt oss ta en titt på hur det ser ut i Linderås. Ja, skolan står där den alltid stått och det är fullt med liv och rörelse i byggnaderna.

Det är en solig försommardag och lilla Linda är på väg till skolan. Hon är lite upprymd och det känns lite pirrigt när hon tänker på vad som ska hända idag. Men först ska hon träffa tant Sara som bor i en av seniorlägenheterna i Linderås centrum. Innan lektionerna börjar brukar de träffas i de stora växthusen som ligger vid odlingarna som sköts av seniorföreningen, skolan och föräldraföreningen gemensamt. Tant Sara har lovat Linda att hjälpa henne med några omplanteringar av frösådder. Mycket av det som produceras i växthusen och odlingarna används i tillagningsköket som förser bland annat skolan med måltider. Matsalen är även öppen för de seniorer som inte vill laga eget eller sitta ensamma hemma. Linda tycker det är jättekul, för seniorerna har alltid så spännande saker att berätta om hur det var förr.

Idag har Lindas lärarinna förberett något extra spännande. Och det är det pirriga. Hela klassen ska få träffa en annan klass i samma ålder, men som bor på Grönland. I skolans VR-sal finns allt som behövs för att träffa dem, precis som om man vore där. Det är Lindas lärarinna som lärt känna en lärarinna på Grönland genom en av de internationella arbetsgrupperna som hon deltar i.

Det ska bli jättekul att komma hem sedan och berätta för mamma och pappa, men i synnerhet för Lindas bror Simon. Han är lite äldre och brukar ibland åka till VR-hallen på kvällen, för då är den öppen för alla vuxna och ungdomarna. Simon brukar ofta träffa gamle Jakob, en väl berest herre som ibland tar med Simon på en VR-resa till platser han besökt i verkligen en gång i tiden. Men för Linda är det första gången som hon gör en riktig VR-Resa.

Men, innan det är dags för den stora händelsen ska Linda ha slöjdlektion. Det brukar vara roligt, speciellt när någon av seniorerna är med och visar hur man använde en del av de där konstiga verktygen från förr.

Efter skoldagen är Lindas humör på topp. Det var sååå kul att träffa eleverna på Grönland. Men innan det är dags att sätta sig i semi-auton för hemfärd, tar hon en snabb sväng genom marknaden. Det är tisdag, och då kommer lokala odlare, hantverkare och handlare och erbjuder sina lokalproducerade produkter. Det är alltid roligt för det finns ju så mycket här nu för tiden.

Linda vill också bli en sådan som gör saker i trakten när hon blir stor. Emma, hennes kompis som bor i Gripenberg har berättat att de nog skall få en sådan där 4-D skrivare till skolan där. En sådan grej kostar rätt mycket, men tydligen hade den lokala företagarföreningen gått ihop med skolan och seniorföreningen för att köpa den. På dagarna skall den användas i vissa lektioner och på kvällen ska seniorföreningen använda den för att göra lite jobb år företagen, för de hinner inte med allt. Att det inte finns en sådan i Linderås gör inget, för skolorna brukar ändå samarbeta så att eleverna får tillgång till så mycket olika saker som möjligt.

När Linda kommer hem, har pappa inte kommit hem än, men det gör han nog snart. Lindas pappa arbetar i Göteborg. Det är visst något med dynamiskt magnetframdrift eller så, han arbetar med. Linda tycker det låter komplicerat. Linda och pappa brukar springa en runda på kvällen. Motion är bra för både kroppen och knoppen säger pappa.

Vissa saker förblir desamma även 2040.

PÄR KARLBERG

småföretagare som valde landsbygden

Relaterat: Kalkylen: Så mycket kostar skolflytten från Linderås till Gripenberg
Relaterat: Efter utredningen: Då kan skolorna i Gripenberg och Linderås slås ihop
Relaterat: Efter nedläggningshotet – hundratals manifesterade utanför stadshuset: "Tillsammans för vår sak"
Relaterat: Därför deltog inte S i skolbeslutet
Relaterat: Skolsammanslagningen: Så beslutade BU-nämnden
Relaterat: Hård kritik mot kommunens skolutredning om Linderås: ”Opinionen är ganska så stark i den här frågan”
Relaterat: Politiker splittrade om framtiden för Linderås skola: "Utredningen är undermålig"