Intill sjön Sommens strand har besökarna möjlighet att titta på kulturhistoriska byggnader och omkring 8 000 historiska föremål. 1 juni öppnar Gammelbyn Hultet för säsongen med guidade visningar för allmänheten tre dagar i veckan.

Kläder från gammalt varuhus

I år kommer man att ha en utställning med saker från Tranås gamla varuhus "Johanssons varuhus".

– Vi har en ställning med klänningar från början av förra seklet, en del av dem är säkert hundra år gamla så det är inte så moderna kläder precis, berättar Maud Andersson.

Arvid Jonas (1905-1988) är den som tagit dit byggnaderna från trakterna runt Sommen, byggnader som annars hotades av rivning. Det var även hans far som ägde varuhuset vars varor nu blir utställning. Varuhuset låg i centrala Tranås och sålde textilier och kläder.

– Utställningen har blivit väldigt bra tycker jag och vi har även dekoratören Thommy Wisén som hjälpt oss med den, säger Maud Andersson.

Gammelbyn Hultet består av ett 20-tal byggnader ditflyttade främst från trakterna runt Sommen.
Foto: Johan Fingal

Förutom visningarna under sommaren arrangeras även Hultets dag första söndagen i juni, som i år infaller den 2 juni. Traditionsenligt är det gudstjänst och sedan öppet hus och hantverkare av olika slag på plats.

– Sedan blir det kaffeservering och våfflor under dagen, berättar Maud Andersson.

Maud Andersson, ordförande i Hultets vänner, ser fram emot sommarens visningar bland de gamla byggnaderna.

Gammelbyn Hultet består av ett 20-tal byggnader ditflyttade främst från trakterna runt Sommen.

Annons