Från den dagen och en månad framåt kan besökare bekanta sig med Amanda Selinders konstnärskap. Hon är konceptuell konstnär och jobbar bland annat med naturlig färg och odlingar av bakteriekulturer i relation till det som hon ser som sin egen kropp.

– Hur sammanflätas vi, mänskliga som omänskliga kroppar och hur kommunicerar vi med varandra?

Det är frågor som återkommer i Amandas konstnärliga undersökningar.

Poetiskt

– Jag fascineras av att se förändringar växa fram över tid, säger hon.

– Som betraktare kan man antingen fördjupa sig i experimentet bakom eller bara titta på resultatet. Jag ger det ett poetiskt uttryck men det ligger nördiga grejer bakom.

Hon beskriver sig som just nördigt intresserad av mikroorganismer och dess funktioner i kroppen och på huden. Att människan har cirka 1,5 kg bakterier på huden berättar hon gärna - för att få en reaktion.

– Antingen blir folk äcklade eller så tycker de att det är intressant. Huvudsaken är att man tycker något, säger hon.

Själv är hon fascinerad och intresset växte under utbytesåret i New York på konstscenen Bio Art på School of Visual Art.

– Skolan har ett labb med en biolog och där lärde jag mig mycket.

I Göteborg

Amanda Selinder är textilkonstnär i grunden, utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Hon växte upp i Tranås och pluggade estetprogrammet med inriktning musik. Men yrkesvalet blev inte det hon trodde då.

– Jag pluggade konst på en folkhögskola och upptäckte en ny värld. Numera är musiken ett fritidsintresse. Jag har ett band och spelar ibland men mer än så blir det inte.

Stockholm är hemma nu och Amanda Selinder har fått ett stipendium på sex månader från Iaspis, konstnärsnämnden. Det innebär att all energi kan läggas på konsten. Annars handlar vardagen mycket om att nätverka och skriva ansökningar för olika stipendier.

– Jag försöker också samarbeta, det blir mer och mer vanligt att arbeta som duo eller trio.

Premiär i Tranås

Den som besöker utställningen på Eriksbergs museum får se både screentryck, installationer och videor med experiment. Det är första gången Amanda ställer ut i Tranås sedan hon lämnade stan efter gymnasiet för åtta år sedan.

– Det är jättekul att de hörde av sig.