Det började som ett intresse för Pär Karlberg. Han började rida tidigt och på 70-talet åkte han som utbytesstudent till USA. Värdfamiljens släktingar hade en ranch med hästar och intresset för ridning växte sig ännu större.

1990 startade han och hans fru Marianne företaget Milsta QH HB och började importera olika tillbehör till hästar samt kläder, hattar och skor.

– Jag upptäckte att det inte fanns någon bra återförsäljare i närheten och därför började vi importera och sälja vidare, berättar Pär.

Med företaget vill Pär sälja unika produkter med bra kvalité. Han berättar att det inte ska vara någon form av maskerad utan användbara grejer som håller på riktigt.

Inte ett levebröd

Ranch är direkt översatt till svenska samma sak som bondgård och det ranch-liv som Pär pratar om finns det ett brett spektrum av.

– I USA är det ännu bredare än i Sverige, där har de så olika geografiska förutsättningar, säger Pär och beskriver den Western-kultur han är intresserad av som "en lantlig livsstil helt enkelt".

Annons

Drömmen är egentligen inte att leva ett fullt ut ranch-liv även om Pär och flera andra försöker komma lite närmare.

– Här gör vi ju det här som en fritidssysselsättning men där är det ett levebröd, det är ett hårt liv, berättar han.

Amish och Mormoner

När det kommer till leverantörer är Pär mycket noggrann. Han har hälsat på de flesta av dem för att kolla att produktionen går rätt till och många av dem har han lärt känna väl. Några av de mest uppseendeväckande leverantörerna är en del av Amishfolket och han har också leverantörer som är Mormoner.

– Hos Amish går allt i hästens takt och jag har aldrig varit på ett lugnare ställe. Det är intressant att lära känna dessa människor och förstå sig på deras kultur, menar han.

Något som Pär tar upp flera gånger är den individuella aspekten av Western-kultur. Det finns en mängd olika detaljer till hästen och sig själv att välja mellan. Den egna cowboyhatten har han skapat hos en hattmakare för att då få möjlighet att sätta en egen prägel på den.

– Hatten är en väldigt personlig historia och den har man ju på sig länge, dagligen och alltid, den är väldigt viktig.

Kasta lasso

Ord som Western och Ranch ger ofta bilden av cowboyhattar, boots och hästar. Kasta lasso och rida rodeo är också något som ofta förknippas med människor som lever denna typ av liv. Men Pär vill föra fram att kulturen är mycket bredare än så, det finns något för alla. Själv testar han på att kasta lasso ibland men det är inget han fokuserar särskilt mycket på.

– Jag rider in hästar och åker ibland på träningar i USA, det är ett stort intresse. När det kommer till att kasta lasso har jag väl lite koll på tekniken men när det väl kommer till kritan skulle jag nog inte träffa särskilt mycket, säger Pär och skrattar.