Philip Carlemar är 17 år och bor i Vetlanda. Han studerar på ekonomiprogrammet på Njudungsgymnasiet. När det var dags att starta ett UF-företag var för honom valet tämligen självklart.

— Vi lever i en värld där människor vill hitta andra alternativ för en bättre hälsa och miljö. Eftersom jag är vegan och är intresserad av matlagning ville jag satsa på något som har med mat att göra. Nu tar jag ytterligare ett steg och inriktar mig på raw food, förklarar Philip Carlemar.

Annat fikaalternativ

Inom begreppet ”raw food” får inte maten hettas upp till mer än 42 grader, detta för att bevara enzymer och antioxidanter. Självklart innehåller maten inga animaliska produkter.

— Med företaget vill jag erbjuda ett bra alternativ till fikat. Jag kommer främst inrikta mig på lyxiga chokladtårtor. Jag gör tårtorna efter kundens önskemål, där denne bland annat får välja garnering och dekoration, säger han och tillägger:

Annons

— Kakao och kakaosmör är några av ingredienser i produkten. Sedan kan man smaksätta tårtan med exempelvis agave, olika slags frukter, nötter, dadlar, vaniljstång eller kokosgrädde. För de lite mer vågade finns också ätbara blommor.

Blivit förvånade

Philip Carlemar har inför uppstarten av företaget tränat hårt på att ”hitta rätt” med tårtorna. Enligt egen men även familjens utsago har han lyckats.

— När min familj, släkt och vänner har provsmakat har de faktiskt blivit förvånade att tårtorna är så goda. Men jag har som sagt lagt ned mycket tid på att utveckla produkten, förklarar han.

Philip Carlemar tror stenhårt på affärsidén med Raw Bakery UF. Men han poängterar att han har ett djupare syfte med företaget.

— Jag vill influera andra att våga testa och visa att det finns möjlighet att byta kost. Tyvärr lever alltför många av dålig kosta som påverkar kroppen och hälsan negativt. Exempelvis så förstör man en produkt när man steker den. Jag vill att fler ska hitta sin inre harmoni och då kan man börja med kosten, menar han.

Kan provsmaka

Den 1 september startar Philip Carlemar sitt företag. Hans första engagemang blir på Hälsomässan i Vetlanda den 9 september.

— Då kommer jag finnas på plats på Bibliotekstorget då Vetlandaborna och andra kan få provsmaka med mina tårtor, berättar han.