CISV är en ideell organisation som jobbar för en fredligare värld. Den startade i USA efter andra världskriget och spred sig snabbt till hela världen. CISV:s lokalförening i Jönköping har hand om lägret i Adelöv och hela sommaren pågår flera läger i runt om i världen.

Lägret i Adelöv består av delegationer från tolv olika länder. Varje delegation består av två ledare och fyra barn och de träffas flera gånger innan de åker på läger i ett annat land.

– Det skapar en trygghet för barnen när de kommer hit, att de har ledare som de känner och som pratar deras språk, berättar Linn Eriksson, lägerledare.

Ledarna fungerar också som översättare. Språket som används i lägret är engelska och barnen behöver ibland stöd för att förstå sig på regler för olika lekar men ofta går det väldigt bra tycker Linn.

– Man blir förvånad över hur duktiga de är, de lär sig väldigt snabbt eftersom de får prata så mycket, säger Linn.

Dagarna fylls av aktiviteter

Under de fyra veckor lägret är i gång hinner det hända mycket. Dagarna börjar vid klockan åtta varje morgon och slutar vid klockan tio på kvällen. Mycket aktiviteter står på schemat och de både börjar och avslutar dagen med så kallad "Flag time". Då samlas barnen vid CISV-flaggan och sjunger organisationens egen låt, om fred och gemenskap.

Annons

– Det är en bra grej, det samlar alla och man får en påminnelse om varför man är här, säger Elma Hamzic, ledare i lägret.

Hon berättar att lägret följer en "kärlekstrappa", vilket betyder att de börjar med namnlekar för att barnen ska börja lära känna varandra, senare kommer olika kommunikations- och samarbetsövningar i takt med att barnen känner sig tryggare.

– Varje delegation har också en egen kväll där de får berätta om sitt land. Många bjuder på godis som de ofta äter hemma och sådär, berättar Linn Eriksson.

Fabián trivs på lägret

Fabián från Costa Rica har en storasyster som åkt på läger med CISV innan och han berättar att han knappt kunde bärga sig tills det blev hans tur.

– Hon pratade nästan bara om det där lägret i flera månader efteråt och därför blev jag också väldigt sugen på att åka, berättar han.

Det är första gången han är i Sverige, också första gången han är så långt hemifrån själv.

– Att vara borta från min familj en hel månad är lite jobbigt såklart, men jag gillar att vara i Sverige och alla människorna här på lägret gillar jag jättemycket, säger Fabián.

Temat för årets läger är mänskliga rättigheter och aktiviteterna barnen får ta del av under dagarna kopplas till det. De har bland annat haft en rik- och fattigdag där vissa av barnen fick testa på att vara fattiga och andra att vara rika.

– Det är alltid diskussionerna efter aktiviteterna som är viktigast, när alla får berätta hur de tyckte det kändes och sen pratar vi om det i ett större perspektiv, berättar Elma Hamzic.