Tobias Lingmerth var namnet på allas läppar efter att Tranås AIF hade besegrat Hanhals i toppmötet under söndagen.

Marcus Lundell var sjuk och Hampus Alexandersson tvingades avbryta matchen efter en period. In mellan stolparna kastades Tobias Lingmerth, som normalt sett brukar stå i hejarklacken – Flying Cranes.

– Ja, jag brukar stå där lite vid sidan av, säger den ovane matchvinnaren Tobias Lingmerth.

Även att det blev ett väldigt speciellt läge, så var det inte Tobias Lingmerths debut för Taif. Redan säsongen 2010/2011 vaktade han stolparna i en match.

Men de senaste åren har det mest handlat om spel med Löfstad, Taif:s J20 och nu i år med veteranerna.

– Egentligen ska jag ju in här och spela nu från klockan 19 till 20.20 med veteranerna, men det blir nog inte så i dag, säger Lingmerth och pekar in mot arenan.

Hur kändes det mellan första och andra när du förstod att det skulle bli skarpt läge?

– Jag tyckte bara att det skulle bli skitroligt. Kändes som att jag inte hade något att förlora och att det bara var att gilla läget. Kände verkligen att jag hade spelarna med mig och att de skulle hjälpa mig.

– Det blir ju lite så för spelarna när det kommer in en orutinerad i målet. De blir ju på helspänn och de hjälpte mig. De låg i skottlinje hela tiden.

Hanhals-spelarna snappade upp målvaktsbytet och påbörjade en kanonad av puckar under inledningen av andraperioden. Samtliga stoppades av Taif:s reservmålvakt.

– Fick faktiskt rätt lätta puckar där och det kändes rätt bra. Det är ju alltid svårt att komma in oavsett om man spelar frekvent...eller mer sällan.

Annons

Taif vann matchen med 4-3 efter att Ted Nilsson hade satt en straff under den tredje perioden.

– Kändes som att laget hittade tillbaka lite i dag. Tillbaka till det spelet som de hade innan jul. Man kände att farten satt och att de hittade varandra. De tog sig in på mål med pucken, det är ju liksom dit den ska för att det ska hända något.

Hur ser du själv på fortsättningen här nu då? Är du supporter eller målvakt?

– Jag är fortfarande supporter. Men jag finns här för att hjälpa till när det behövs. Jag tycker fortfarande att det är roligt, sedan får man ta det för vad det är.

Varför blev det då som så att Lingmerth fick hoppa in mellan stolparna? Hampus Alexandersson inledde ju matchen, men bröt efter första perioden. Tidningen frågade tränaren Charles Franzén:

– Hampus blev påkörd i Tyringe senast, men har ingen hjärnskakning för läkaren undersökte honom i fredags. Han kände sig ändå yr i dag och då fick vi sätta in ”Tobbe” som inte har stått på några år, säger Franzén och fortsätter:

– Han flaxar rätt och killarna försvarar bra samtidigt som vi har lite tur. Men tur är också något som man förtjänar och vi har haft otur hela våren. Jag är jättestolt över Tobias insats och det är jättekul att han gjorde det så bra.

Taif kom ut stort under inledningen av matchen. Under de första åtta minuterna kändes det som att det bara var ett lag på banan, men ändå var ställningen 2-2 efter 20 minuter.

– Tycker att inledningen var riktigt bra. Sedan är det klart att de får lite momentum när de går upp och kvitterar, andra är okej och i tredje är det jämnt och vi krigar.

Taif återtog nu serieledningen och sitter i förarsätet inför de två avslutande omgångarna (Halmstad på bortaplan och Helsingborg i Stiga).

– Det här var en match på vägen men det är klart att detta var lite en ”vinna-eller-försvinna-match”. Hade Hanhals vunnit i dag så hade vi haft tre poäng upp och många mål att hämta i kapp. Nu har vi det i egna händer och det är upp till oss själva att leverera.

– Vi har ett lag med kvalitet men har inte haft medstuds under våren. Vi har funnit vägar att vinna fast att vi inte har spelat jättebra, vilket är en styrka. Vi har nog levt lite med press och frustration av att vi inte tog oss till allettan.

Tobias Lingmerth är för övrigt lillebror till golfstjärnan David med samma efternamn.