Försvaret svarade på lördagskvällen ja på en begäran från räddningstjänsten i Jönköping om hjälp att transportera brandmän till de skogsbrandsdrabbade områdena i norr.

– Beslutet togs ganska sent på kvällen. Att vi tar detta beslut är för att räddningstjänsten begärt stöd till transport, en begäran som görs inom lagen om skydd mot olyckor, säger Rickard Wissman, vakthavande kommunikatör i Försvarsmakten.

Detta innebär att Försvarsmakten kommer att flyga 65 brandmän från Jönköping till Östersund i ett Herculesplan. Brandmännen ska lösa av räddningspersonal från Jönköpingstrakten som befunnit sig på platsen en tid nu, vilka då flygs hem med samma Herculesplan.

Det är oklart om brandmännen som nu ska flygas upp kommer bara från Jönköpings kommun eller från hela länet. Men det är räddningstjänsten i Jönköping som har ställt frågan, förklarar Rickard Wissman.

Herculesplanet, som kommer från Såtenäs, avgår från Jönköping på söndagen.

– Vi flyger upp och lastar av de som ska upp, och de som varit på plats och jobbat hårt i bränderna får åka hem och återhämta sig, säger Rickard Wissman.

Rickard Wissman var själv på plats vid bränderna i Särna och Sveg på fredagen och träffade personal som jobbar på plats.

– De sliter jättehårt. Det är svårt att förstå men det är otroligt kämpigt och tufft att kämpa mot elden, vinden och vädret. Det är tufft, men det är också fantastiskt att se slitet och alla människor som sluter upp och hjälper till och stöttar med mat och vatten, säger han.

Annons

FOTNOT: Försvaret rapporterade att 65 brandmän skulle transporteras. Under söndagen, vid samtal med räddningstjänst på plats, framgick att de 65 personerna bestod av 50 brandmän och 15 medlemmar i Frivilliga Automobilkåren.

Relaterat: Här lyfter planet med brandmännen
Relaterat: Räddningschefen om flyget norrut: ”Det här är mycket bra”
Relaterat: Brandmän från Jönköpings län skickas till katastrofläget i Dalarna
Relaterat: Brandmännen avbryter semestern för att bekämpa skogsbränderna
Relaterat: Polska brandmän pausade i länet – ska hjälpa vid skogsbränderna
Relaterat: Hercules från Skaraborg till hjälp mot bränder